wortelen-moestuin-groenten-tuin-lente-april-planten-zaaien-wanneer

Moestuin in september – 30 tips


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

In de moestuin in september wordt er volop geoogst met als gevolg veel kale plekken. Iedereen wil het maximum uit zijn tuin halen daarom is nu het moment om vervolg groenten te zaaien en te planten.

In dertig tips samengevat wat er in de moestuin te beleven valt.

Tip 1

In september kan er veel neerslag vallen. Als je een zware klein grond hebt, plant dan in verhoogde bedden of in bakken. Zorg vooral voor goede afwatering. Met behulp van een goede humuslaag blijft de grond luchtig en zal deze minder snel compacteren.

Heb je lichte zandgrond dan zit je veilig en moet je geen voorzorgen nemen.

Tip 2

Ooooogsten, alles lijkt nu wel op het zelfde moment klaar te zijn. Oogst nu elke dag.

Tip 3

Oogst Courgettes als ze klein zijn. Je hebt misschien minder opbrengst maar de courgettes zijn eens zo lekker en knapperig. Je kan ze net zo als een komkommer in kleine blokjes snijden en rauw onder een salade mengen.

Trouwens door regelmatig te oogsten zet de plant meer vrucht waardoor je meer courgettes kan oogsten.

Tip 4

Verwerk dadelijk. Het oogsten stopt niet bij groenten uit de grond te trekken. Een fout die veel mensen maken is te weinig tijd voorzien om de groenten te verwerken. Ik zelf ben hier ook schuldig aan. Het is niet de eerste keer dat ik groenten op de compost hoop belanden omdat ik te lang heb gewacht.

Door de groenten dadelijk te wassen, te vesnijden en te conserveren blijven de smaken beter bewaard.

Wil je niet tot elf uur ‘s avond groenten kuisen stop dan twee uur eerder in de tuin om de groenten te wassen en te verwerken. Als je boontjes of erwten oogst trek je best een halve dag uit naar gelang de omvang van de oogst.

Tip 5

Oogst regelmatig, niets zo lekker als kraak verse groentjes. Je oogst beter verschillende keren klein beetjes dan in één keer alles. Zo wordt naverwerking geen last en heb je elke dag verse groenten in de frigo en op je bord.

Tip 6

Werk aan je compost, nu dat er veel groentenafval uit de tuin komt is de tijd rijp voor een compost check.Ik ben geen specialist in composteren maar ik weet wel dat het niet te vochtig en niet te droog mag zijn. Ook moet je een goeie mix hebben van groen en bruin materiaal.

Tip 7

Heb je teentjes keukenlook die aan het uitschieten zijn? ideaal om nu planten. Plant ze op 10 cm diepte. Het is nu ook tijd om aan winterui te denken, deze mogen ook in de grond.

Tip 8

Met een beetje geluk heb je dit jaar veel aardbeien mogen oogsten. De laatsten aarbeien zijn bijna in zicht. In september is het moment om je aarbeien te verzorgen en extra plantje bij te zetten. Zodat je in mei van de eerste vruchten kan genieten.

Wil je gratis aardbeien planten? De uitlopers kan je bedekken met aarden en zodra ze wortel hebben gezet kan je ze een eigen plekje geven.

Tip 9

Tijd voor pluk- en snijsla. Dit zijn mijn favorieten. Je moet niet ineens een volledige krop oogsten. Maar je kan oogsten en eten op eigen tempo.

Door regelmatig van je plantjes te snijden zal je meer sla oogsten en zeg nu zelf een jong blaadje smaakt tien keer lekkerder in een slaatje.

Tip 10

Ook rucola, veldsla en wintersla mogen nu uitgezaait worden. Hier kan je tot ver in de herfst van oogsten. Veel beter dan geïporteerde sla.Let er op dat je niet te dik zaait en dat je niet ineens alles zaait. Laat telkens een week tussen de zaaimomenten zodat je sla niet allemaal op het zelfde moment klaar is.

Tip 11

Ook tomaten worden nu met de kilo’s geoogst. Kerstomaatjes krijg je nog wel opgegeten maar wat moet je met al die grote tomaten?

Passata saus maken natuurlijk, volgens mij de beste manier om je tomaten te conserver en dan heb je een goede basis om tot ver in de winter je eigen tomaten saus te maken.

Hoe eenvoudiger het recept hoe beter:

  • Was ze eerst grondig en verwijder het kroontje.
  • Breng een grote pot water aan de kook en dompel de tomaten voor 30 seconden onder. Zorg er voor dat je niet te veel tomaten tegelijkertijd in de pot doet want dan koelt het water te snel af.
  • Laat de tomaten in koud of nog beter ijswater schrikken en ontvellen maar. Dit lijkt omslachtig maar beter dit dan saus met velletjes in.
  • Giet het kookwater op een bodempje na weg en doe de (grof) gesneden tomaten in de pot.
  • Besprenkel met goede extra vergin olie en balsamicoazijn.
  • Laat ze 20 minuten garen in eigen nat.
  • Zeef de tomaten in een roerzeef en vang de saus op. Dit is trouwens optioneel, wil je het rustiek houden en je vindt de zaaitjes niet zo erg dan moet je de zeef niet gebruiken.
  • Sterilliseer de poten door ze enkele minuten onder te dompelen in een pot kokend water. Dit is een heel belangrijk deel van het proces!
  • Doe deze saus warm in de gesteriliseerde bokalen en draai de potten om tot alles afgekoeld is.
  • Labbektjes plakken met datum.

Tip 12

Ook radijsjes kan je nog steeds zaaien. Zaai ze op een aangedrukte grond die goed vochtig is. Nadien strooi ik er een dun laagje potgrond/compost over zodat ze bedenkt zijn en niet wegspoelen.

Tip 13

Interplanting is een handige techniek als je niet veel plaats hebt. De serre is de indeale locatie om dit uit te testen.

Een voorbeeldje je hebt Tomaten planten of eierplanten in de serres staan die nog bovenaan vruchten dragen. Verwijder de onderste bladeren tot aan de vruchten. hier door ontstaat er vrije ruimte onderaan waar je andere groenten kan planten.

De voordelen

  • De temperatuur is hoger, wordt het kouder dan kan je het seizoen op deze manier rekken.
  • In september staat de zon schuiner waardoor de planten onderaan meer zon kruigen.
  • De groenten zijn beschermt tegen zware regenval.

Tip 14

Heb je het maximum uit je tuin gehaald maar je wil wel de grond bedekken om onkruid geen kans te geven dan kan je de tuin inzaaien met groenbemesters. Ze verbeteren ool de grond en je kan ze in het voorjaar onderwerken als extra bodemvoedsel.

Tip 15

Een verlengde van tip 14 is je bedden bedekken met tuindoek om onkruid geen kans te geven.

Tip 16

Bemesten met stalmest kan vanaf eind september. Dit doe je best op tijd. Zo heeft de stalmest genoeg tijd om te composteren en zullen er in het voorjaar minder zaden uitschieten.

Tip 17

Gebruik de juiste bewaar techniek. elke groenten heeft zijn eigen wensen.

  • Aardappelen bewaar je luchtig, vostvrij en in het donker
  • Uien kan je opbinden en ophangen in een goed verluchte droge ruimte. Je kan ze ook in open kistjes bewaren.
  • Voor pompoenen is het nog te vroeg maar die bewaar je best op de droge niet koude plaats. Kijk ze regelmatig na want een lichte beschadiging kan snel tot rot leiden.

Tip 18

Nog een groente die het goed doet in september is kervel. Mijn lievelings soep groenten. Mij mag je elke dag kervel soep geven. Dus kervel staat op mijn lijstje te planten groenten.

Tip 19

In het rijtje groenten die je nu kan planten horen nog enkele andere typische soepgroenten thuis. Wat dacht je van snijselderij, keukenrapen, zuring, peterselie of winterpostelein.

Tip 20

Koude tunnels kan je groeiseizoen verlengen en de groei versnellen. Voor vorst moeten we ons nog geen zorgen maken maar er kunnen al minder dagen tussen zitten. Dan kan het serreeffect van een koudetunnel een handje helpen.

Tip 21

Micro groenten zijn heel trendy en eenvoduig te kweken. Het zijn gewonen groenten die je te vroeg oogst. De voordelen zijn dat je snel kan oogsten en dat ze rauw ook lekker zijn.

Tweede voordeel is dat ze niet veel voedingstoffen nodig hebben. De eerste weken putten de plantjes energie uit hun zaatje.

Nadeel je hebt veel zaad nodig. Kan je zaad in bulk kopen dan is dit zeker het proberen waard en een leuke afwisseling op je bord.

Tip 22

Heb je rabarber staan? Nu is het moment om rabarber te planten of te verplanten. Kies de juiste locatie want dit is een meerjarige plant. Ideaal om een doodhoekje op te vullen want ze mogen in halfschaduw staan.

Tip 23

Eind september zullen de meeste zonnebloemen uitgebloeit zijn. Oogst ze voor ze de zaadje verliezen en op de grond vallen. De zaadje laten zich gemakkelijk verwijderen als je ze enkele weken laat drogen.

Bewaar genoeg zaadje voor volgend jaar, de rest is een mooie aanvullen op het kippenvoer. kippen zijn zot van zonnebloem pitten.

Tip 24

Controleer alle allium achtige zoals ui, lenteui, en prei op roest. Deze kan je preventief behandelen met Heermoesthee.

Zo maak je Heermoesthee:

  • Los 150 gr vers of gedraagd materiaal op in 1 liter water.
  • Laat 24 uur weken.
  • Verwijder de Heermoes
  • laat een half uur koken.
  • Zeven en verdunnen tot 1/4 – 1/20
  • Je kan nog een beetje groene zeep toevoegen ( 0,3 %)
  • Verstuiven met een plantenspuit.

Tip 25

Bescherm je koolgewassen van nachtvlienders en hun eitjes. Rupsen kunnen veel schade veroorzaken. De beste methode en de meest natuurvriendelijke manier is tuingaas spannen.

Tip 26

Naaktslaken zijn nu in hun nopjes. Het weer wordt koeler en is vooral vochtiger en daar houden onze vriendjes van. Er zijn 10 tale middeltjes die natuurvriendelijk zijn. Hier mijn vier favorieten.

  • Bierval, graaf een potje in en giet er een beetje bier in. Maak het potje regelmatig leeg.
  • Van houtsnippers houden slakken niet. Leg ze op de wandelpaden rond je zaaibedden. Zo maken grassen en onkruid ook minder kans.
  • Kippen zijn de beste methode, ze gaan niet alleen de volwassen slaken te lijf maar ook hun kleintjes en eitjes.
  • Zorg voor een stukje braakliggend grond met een stapel taken. Je zal merken dat je al snel egels aantrekt die zot zijn van naaktslaken.

Tip 27

Verwijder planten resten en gooie ze op de composthoop. Maak niet de fout om ook onkruid, gras en bloemen resten te zien als compost materiaal.

Ze zitten vol met zaden en hebben een hele hoge compost temperatuur nodig om te vergaan. Je kan ze best een lange tijd in zwarte plastieken vuilzakken bewaren of als je teveel hebt op een aparte hoop laten vergaan.

Tip 28

Suiker mais is super lekker. Men zegt van mais dat hij binnen het uur moet gekookt en gegeten moet worden. Zo voorkom je dat de amis zetmeel achtig gaat smaken.

Persoonlijk kook ik mais niet graag. Maar op de barbecue komt hij helemaal tot zijn recht. Je kan de kolven ook dadelijk invriezen.

Tip 29

Lees je dit en je hebt nog geen tuin? Maar je wil wel? Dan is nu het ideale moment om te starten. Wil je volgend voorjaar een vliegende start nemen. Dan kan je nu al je tuin opdelen in groenten bedden en zorgen voor bemesting.

Tip 30

Geniet van je tuin, een tuin mag nooit van moeten zijn. Maak de balans op van afgelopen jaar. Heb je soms gedacht, dit is te veel werk of het plezier is weg. Misschien moet je dan terug schalen.

Een kleine tuin kan ook leuk zijn een mooi prodcutie opleveren.


Ontvang gratis het - 9 zelfvoorzienende tuin tips - e-book.

Schrijf je in en ontvang maandelijks een email update.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

We zullen nooit je email adres doorgeven of commercieel gebruiken! Uitschrijven is op elk moment mogelijk.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×