Courgette Mengeling – omdat één soort snel saai wordt
Het is al een tijdje courgette seizoen. Met een paar planten kom je al snel aan een courgette of 8 per week.
Leuk in het begin maar na een tijdje kan het wat saai worden. Ook ik heb ieder jaar weer veel courgette van het zelfde soort. Je koopt een pakje en ja hoor ze komen allemaal uit. Na een paar maanden heb je meer courgette dan je kan eten.
Dit jaar heb ik bewust gekozen voor een mengeling. Er zitten even veel zaden in een pakje maar wel vijf verschillende soorten. Met andere woorden een welkome afwisseling in de keuken.
Courgette, Mengeling, Le Biau Germe
Ik heb gekozen voor een mengeling van jeu virtuel chat ado “Le biau Germe” met vijf verschillende soorten in. Zeker zijn 3.5 euro meer dan waard. Als je rekent dat één courgette 50 cent kost dan maak je na de zevende courgette puur winst. En als we het over bio hebben betaal je zelf 1,8 euro. Niet dat mijn stuk grond een bio certificaat heeft, maar ik weet wel dat ik enkele biologische meststoffen gebruik en niet spuit met pesticide.
Daarbij komt ook nog dat de meeste winkels maar één soort aanbieden. De donker groene met een dikke schil omdat deze goed te transporteren is zonder de vrucht te beschadigen. Veel soorten zijn kwetsbaarder en zal je nooit in de winkel vinden.
Jammer want een courgette kan best spannend zijn. Je hebt ze in alle mate, vormen, soorten en bovendien smaken. Ja smaken de ene courgette is de andere niet, maar daar dadelijk meer over.
Een courgette kan best spannend zijn
Zaaien
Ik heb de planten dus gezaaid en niet gekocht. Er zijn voor en nadelen. Met een gekochte plant heb je sneller resultaat. Maar ik vind het tof om iets te zien groeien van zaad tot vrucht.
Daarbij komt nog dat een courgette een heel gemakkelijk plant is om op te kweken van uit zaad.
Ik heb een standaard zaaitray van 24 gebruikt. En alles is uitgekomen, zo snel ze hun twee echte blaadjes hebben heb ik ze verplant in grotere potten. Dat is meestal na blad nummer 3 en 4.
Het verplanten doe ik in potten van 5 à 7 cm doorsnede gevuld met potgrond voor moestuinen, deze hebben al een basisbemesting.
Je zou ze ook dadelijk in een grote pot kunnen stoppen, maar omdat ik geen serre heb moet ik ze in huis zaaien en dan telt elke centimeter.
Bemesting
Een courgette heeft een goede bemesting nodig. Vruchtdragers hebben altijd voldoende mest stoffen nodig. Bij het aanplanten heb ik de grond niet extra bemest (had ik wel moeten doen). Omdat we nog niet zeker zijn van de grondkwaliteit, werken we met verhoogde bakken gevuld met aangevoerde zuivere tuingrond. 90 euro voor een kuub tuingrond incl. levering in een bigback. Een aanrader want als je de zakjes grond in de winkel moet halen betaal je veel meer.
Ik ga nu tijdens de groei wel regelmatig bij bemesten met organische bemesting. Ik heb gelezen dat je best 20 gr/m² meststof (12-10-18) om de twee weken aanbrengt. Bemesten gebuurt in de buurt van de plant en niet dadelijk aan de voet van de plant.
(12-10-18) Wat beteken die cijfers vragen sommige mensen zich af? Twee jaar geleden zou ik het ook niet geweten hebben.
Planten
Als je ziet dat de kluit goed doorworteld is kan je hem verplanten in volle grond. Wacht zeker niet te lang. Plant als de grond goed vochtig is. Dit kan natuurlijk niet altijd bij droge periodes. Dan is het belangrijk dat je het plantgat vol laat lopen met water. Zet ook de potjes in het water zodat ze maximaal water kunnen opzuigen.
Bij het planten is het belangrijk dat je de plant goed aandrukt zodat de wortels goed contact maken. Bij droog weer moet je de eerste dagen goed water geven. Ik maak meestal een grachtje rond de plant zodat het water niet afloopt en bij de plant zelf in de grond trekt.
Na een week geef ik eigenlijk nooit geen water meer. Dat heeft met de logistieke voorzieningen te maken. Ik heb geen eindeloze toevoer van water op de locatie. Als je toch water geeft doe het dan goed. Een keer veel water geven is beter dan veel keren een beetje. Meestal is één keer per week genoeg. Dit zorgt er voor dat de wortels naar water gaan zoeken, dieper gaan en sterker staan bij een lange droge periode.
Bevruchting van courgette bloemen
Het is belangrijk om te weten dat courgette zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aanmaken. De vrouwelijke bloemen zullen uiteindelijk uitgroeien tot courgette. Dus niet panikeren als er bloemen na de bloei van de plant vallen. Dit zijn dan mannelijke bloemen die hun werk hebben gedaan of onbevruchte vrouwelijke bloemen.
Heb je maar een paar courgette planten dan zal de bevruchting wat moeizamer verlopen. En daar zijn goede redenen voor.
- Een bloem van een courgette bloeit van ‘s morgens tot ‘s middags in die tijd moet de bevruchting plaats vinden.
- Ofwel zorg je voor meer bestuivers zoals hommels en bijen
- Of je kan met een penseeltje kunstmatige bevruchting toepassen
- Een courgette plant maakt eerst een tijdje vrouwelijke bloemen aan voor dat er mannelijke bij komen.
- Door een paar planten twee weken eerder te planten kan je dit verhelpen
Groeit de courgette maar een beetje en verschrompelt dan of rot dan is de bloem waarschijnlijk slecht bevrucht, dus geen ramp
Ziekte
Een courgette is een sterke plant heeft niet veel last van ziektes. Enkel de witziekte (echte meeldauw) is een blijver. Elke plant krijgt hier vroeg of laat last van. De naam zegt het zelf, het blad krijgt witte vlekken door een schimmel infectie dat boven op het blad zit. Uiteindelijk zal het blad geel kleuren en afsterven.
Je kan dit bestrijden met fungicide of preventief met koper behandelen maar voor de hobbytuinder is die volgens mij niet nodig. De vruchten ondervinden er geen last van en zolang de plant blijft produceren en nieuwe bladeren aanmaakt laat ik de plant met rust.
Meestal zie je de eerste witziekte rond half augustus en oude planten krijgen bijna altijd de echte meeldauw. Een eenvoudige oplossing is een tweede late planting te doen zodat je productie overlapt.
Oogsttijd!
Eigenlijk was ik vergeten dat ik vijf verschillende soorten had staan. De ene plant was al kleiner dan de ander, maar ik stond er niet meer bij stil dat het verschillende soorten waren.
Ik was dan ook blij verrast na een verlof van twee weken, verschillende soorten te zien hangen.
Dus oogsttijd. we hebben van 10 planten al een 10 tal courgette geoogst. Niet alles planten produceren al, reden zie bestuiving. Maar ik hoop dat ze snel gaan produceren.
Wanneer oogst je het beste een courgette?
Hier betekend groter niet beter. Ok je hebt veel vruchtvlees en je kan veel soep brouwen maar de smaak gaat achteruit. Oogst de courgette als ze jong zijn, 15 a 20 cm.
- Ze hebben meer smaak
- De schil is dun en kan je mee opeten en je moet ze niet meer schillen
- Minder zaden, ze zijn zacht en klein. Ja deze kan je ook mee opeten, gewoon doen!
- De plant zal sneller en meer nieuwe bloemen aanmaken voor nog meer courgette.
- Een grote vrucht put de plant sneller uit.
Opeten
Rauw, bakken, stoven, stomen, inmaken, opleggen, bbq, koken, … Ik heb het allemaal gedaan.
Een courgette is niet saai, het is wat je er van maakt.
Omdat we dit jaar verschillende soorten en vormen hebben