Klimspinazie Malabarspinazie Basella Rubra

Klimspinazie – Spinazie tegen je muur


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares http://www.oldstreettown.com/wordpress/trk-islam-evlilik-sitesi/

Wat als ik je vertelde dat er een spinazie bestaat die klimt als klimop. Lekker en voedzaam is en daarenboven er leuk uitziet? Een eetbare muur!

Zo als gewoonlijk start ik een blogpost omdat ik iets interessant tegen kom. In dit geval heb ik zaadjes voor klimspinazie gekocht. Voor mezelf en ook voor jullie schrijf ik mijn ervaringen neer en doe ik onderzoek (lees Googlen) hoe ik het meeste uit de plant kan halen. Bij de start van dit schrijven staan de plantjes 5 centimeter boven de grond. Dus zo als gewoonlijke ga ik regelmatig updates neerpennen.

Waarom ben ik nu al fan deze plant?

Het gedacht dat je genoeg heb aan bloempot op je terras. Laten we zeggen bloempotje van 15 cm geeft je al een leuke opbrengst spinazie. Want de plant slingerd zich een weg naar boven tot 2 à 3 meter hoog.

Het is ook een heel opvallende en decoratieve plant met zijn mals groene blaadjes die hard afsteken tegenover de diep paarse stengels.

Klimspinazie Malabarspinazie Basella Rubra

Klimspinazie, Malabarspinazie Basella ‘Rubra’

Zo stond het op mijn bestel lijst eind januari bij randkowanie online. Als je zelf info zoekt over een bepaalde plant is het altijd interessant om de Latijnse naam te kennen. Zo ben je zeker dat je naar de juiste plant zoekt.

Want in elke taal hebben ze wel een andere naam voor een bepaalde plant. Naamgeving kan zelfs regiogebonden zijn om nog over dialecten te zwijgen.

De officiële Latijnse naam is Basella alba var. ‘Rubra’. In het Engels hebben ze er ook verschillende namen voor Malabar Spinach, vine spinach, red vine spinach, climbing spinach, creeping spinach, buffalo spinach, ….

Het is een plant afkomstig uit Zuidoost-Azië waar het een meerjarige plant is. Maar ze kan ook zeer goed gekweekt worden in West-Europees klimaat maar dan als eenjarige. Want de plant moet overwinteren bij 15 graden. Dus als je de plant in huis haalt kan je spreken van een meerjarige plant, laat je hem in de tuin is het een eenjarige plant.

Hoe kweken en verzorgen

Ik had een vijftig tal zaadjes in mijn pakje zitten, ik heb 2 zaaitrays van 24 gevuld in huis en ze kiemen zeer goed. Ik denk dat ik op een kiempercentage van 95 procent zit. Dus veel plantjes en een leuk probleem om te hebben. Ik heb er al een paar weg gegeven aan mijn ouders.

De klimspinazie maakt heel snel hun eerste twee blaadjes aan maar dan duurt het wel een tijdje voor ze hun volgende set echte blaadjes aanmaken. Ik had er reeds enkele in potjes verplant maar je wacht best tot ze hun tweede set “echte” blaadjes hebben.

Je kan ze vanaf half mei uitplanten in volle grond of in een grotere pot / bloembak op je terras of tuin. Let op vergeet ze niet af te harde. Niet enkel de kou kan je plantje beschadigen maar ook de zon kan de blaadje beschadigen.

Zo als je op onderstaande foto kan zien zijn de eerste blaadjes wat beschadigd door de zon. Dit is normaal ze hebben altijd binnen achter glas gestaan. De plant zal er niet van dood gaan en je ziet dat de volgende set van blaadje wel mooi groen zijn en dus gewapend tegen de zon.

Standplaats

Over de standplaats kon ik niet veel vinden. Professioneel worden klimspinazie in kas gekweekt voor een hogere opbrengst maar buiten doen ze het ook heel goed. Dus volle zon kan geen kwaad maar in halfschaduw zullen ze ook wel groeien.

Persoonlijk ga ik ze in de schaduw zetten omdat ik niet veel plaats heb en mijn muur in de zon wil ik bewaren voor kerstomaatjes in pot en daar groeit trouwens al een Kiwibes.

Ze slingeren als boontjes, dus moet je voor ondersteuning geven. how do single moms date zorgen voor een goed ondersteuning, een paar wilgentakken in de grond en bovenaan samenbinden.

Je kan ook kiezen om ze tegen een terras muur te laten leiden. Ik gebruik daarvoor kippendraad. Ik heb de draad boven op de muur met een zware deksteen vastgelegd. Onderaan een beetje verzwaard met een kepertje om de draad strak te houden.

Klimspinazie Malabarspinazie Basella Rubra

Ze hebben een rijke en goed vochthoudende grond nodig. Dus extra goed opletten als ze in pot staan. Een volwassen plantje kan veel drinken op een dag.

Oogsten & eten

De plant groeit vlot en naast water geven en eventueel af en toe opbinden heb je er geen werk aan. Nu maar oogsten, als het goed is zal de plant een volledige seizoen meegaan. Je kan de blaadjes en de jonge scheuten oogsten.

De jonge blaadjes kan je verwerken in salades en geven een super leuk kleur contrast op je bord. Zijn de bladen wat groter en stugger dan kan je ze zo als spinazie stoven. Simpel met een beetje zout peper en een fijn gesneden teentje knoflook, eventueel nog een uitje fijn snipperen.

Ze hebben een aangename vlezige structuur. De smaak wordt op verschillende plaatsen anders omschreven, soms wordt de smaak omschreven als naar een malse maïskolven smakend blad. Andere zeggen dat het licht naar basilicum smaakt en licht zurig is.

Als je ze stooft moet je er op letten dat ze niet te lang verhit want dan worden ze slijmerig.

Heb je een grote opbrengst dan kan je na het verwerken tot spinazie ook invriezen. Een handige tip is ze eerst in een diepvries bakje stoppen zodat je kleine kubussen hebt die je na het vriesproces kan samen gooien in een diepvries zakje. Zo heb je niet één grote homp en kan je juist nemen wat je nodig hebt.

Klimspinazie Malabarspinazie Basella Rubra

Klimspinazie op drie wijzen

Green pasta soos

Zelf uitgevonden dus te proberen op eigen risico. Smaak zit goed en is ook gezond want het is een echte groente saus. Enkel over de kleur kan je discussiëren als je de saus mengt met tomaten blokjes. Dan verkrijg je een bruinachtige kleur. Mijn vrouw dacht dat het stoofvlees was op basis van de kleur.

Trouwens dit gaat met elke soort spinazie en is een gezonden manier om extra groenten te verbergen in de pasta saus als je kinderen geen grote fan zijn van groenten.

Ingrediënten:

  • Klimspinazie ( 500 gr )
  • Look ( 2 grote teentjes of 4 kleintjes )
  • Grof zeezout ( mag ook gewoon keuken zout zijn )
  • Peper
  • Tomaten blokjes ( blik van 450 gr)
  • Spekjes ( 250 gr, kan je perfect weglaten als je vegetarisch wil gaan )
  • Extra kruiden naar eigen smaak ( bv oregano, tijm, basilicum ) maar persoonlijk hou ik in dit geval wel van de spinazie smaak en te veel kruiden zou dit kunnen verdoezelen.
  • Neutrale olie ( 2 EL Arachide of een andere neutrale plantaardige olie )

Bereiding:

  1. Neem een grote pot want 500 gr is een grote hoeveelheid spinazie in volume op een midden hoog vuur.
  2. Doe de 2 EL (eet lepels) olie in de pot en voeg het zout, peper en fijngesneden knoflook in de pot voor je de spinazie toevoegt. Dit zal de olie parfumeren. Dit is mijn manier maar je mag ook nadien pas de kruiden er bij doen. Let wel op om in begin niet te veel te kruiden, Je kan op het einde bij kruiden na een smaaktest.
  3. Voeg de klimspinazie toe en doe het deksel op de pot. Na een paar minuutjes omroeren. Het zal zeer snel reduceren, laat et niet te lang stoven anders wordt het slijmerig.
  4. Blenden! omdat er steeltjes in zitten en je een gladde basis wil voor de saus. Haal ik de spinazie eerst door de blender.
  5. Bak de spekjes af. Deze kan je ook weg laten als je voor vegetarisch gaat.
  6. Gooi alles samen, spinazie saus – spekjes – tomaten blokjes
  7. Laat alles 10 à 15 minuutjes pruttelen.
  8. Af kruiden met peper, zout en eventueel extra kruiden naar smaak
  9. Smakelijk

Je kan de saus warm gebruiken maar is ook een goede pesto vervanger.

Groene klim smoothie

De kunst van een lekkere smoothie is een goede verhouding tussen fruit en groenten. Diehards kunnen gaan voor meer groeten maar een goede balans tussen zoet en hartig (zout) kunnen de meeste mensen wel appreciëren. Dat gezegd zijnde volgt hier mijn Groen klim smoothie met veel fruit en een hint van spinazie.

Ingrediënten:

  • 1 rijpe banaan
  • 1 appel
  • 1 peer
  • 500 gr klim spinazie
  • kokoswater of gewoon water als je geen kokosmelk hebt. Je zou het zelfs met melk kunnen maken.
  • Blender ( Staafmixer gaat ook maar als je een heel zachte (smooth) afwerking wil hebben raad ik een goede blender aan. Ik gebruik de Nija
    , prijzig maar veel opties, top kwaliteit en hij wordt veel gebruikt! Was dus een goede aankoop )

Natuurlijk maakt de soorten fruit niet veel uit. Ik zou zeggen gebruik wat je in huis hebt of wat je lekker vindt. Je kan ook voor rood fruit gaan, ananas, meloen of ….

Let wel op dat het voldoende fruit is om de juiste balans te verkrijgen. Beter te veel fruit dan te weinig.

Bereiding:

  1. Gooi alle ingrediënten samen in de blender
  2. Blend
  3. Klaar

Was simpel hé, Je kan ook ijs mee blenden voor een fris resultaat. Let op dat je blender gemaakt is om ijs fijn te malen.

Salade Malabar

 


Ontvang gratis het - 9 zelfvoorzienende tuin tips - e-book.

Schrijf je in en ontvang maandelijks een email update.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

We zullen nooit je email adres doorgeven of commercieel gebruiken! Uitschrijven is op elk moment mogelijk.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares http://www.oldstreettown.com/wordpress/trk-islam-evlilik-sitesi/
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares http://www.oldstreettown.com/wordpress/trk-islam-evlilik-sitesi/