advocado plant boom kweken uit pit - wortels zichtbaar

Een avocado boompje planten, zo doe je dat !


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares livingston 7039 singles

Laten we eerlijk zijn in ons klimaat gaan we nooit avocado’s kunnen oogsten van een zelf opgekweekte avocado boom. Maar het is wel een leuke kamerplant of terrasplant.

 

najlepsze portale towarzyskie

Wist je dat

Wist je dat het heel eenvoudig is om een avocado te laten groeien uit de grote pit die je overhoudt na het eten van die zelfde avocado? Het is kinderspel maar je hebt er geduld voor nodig.

Zo doe je dat

1. Eerste en belangrijkste stap. Eet de avocado met smaak op. Let daarbij op dat je de pit niet beschadigd als je de vrucht halveert.

http://www.oldstreettown.com/wordpress/darmowe-ogloszenia-trojmiasto/

2. Was de pit grondig zodat hij niet meer plakkerig aanvoelt. Maar niet schrobben want het vlies rond de pit moet intact blijven.

3. Hou de pit recht op, dit wil zeggen punt van boven en het lichtere vlak onderaan, steek daarna drie of vier tandenstokers een vijf tal millimeter diep in de avocado pit.

http://www.oldstreettown.com/wordpress/online-chat-room-rules/

4. Neem een glas of in mijn geval een glazen potje met een grote opening. Vul het met lauw water totdat de pit met zijn kontje onderstaat. Let op dat je het om de twee dag nakijkt of er nog genoeg water instaat.

5. Zet het glas of potje weg op kamertemperatuur. In begin fase moet dat niet dadelijk in het direct zonlicht staan want er is nog geen blad ontwikkeling en dus ook nog geen fotosynthese. Nadien kan je het verplaatsen naar de vensterbank.

avocado planten kweken hoe doe je dat zelf

6. Je zal merken dat het water na een tijd muf gaat ruiken of zelfs stinken. Ververs het water daarom regelmatig, om de twee of drie dagen is top. En zo ben je zeker dat de avocado pit steeds in he water hangt.

7. En nu wachten, wachten en nog een beetje wachten, na twee tot drie weken valt de buitenste schil eraf omdat deze droog wordt en inkrimpt. tijdens de derde en vierde week zal de pit in twee splitsen en er zal een eerste worteltje verschijnen.

UPDATE (22/11/2015) , na 3 à 4 weken nog geen resultaat eerder 3 à 4 maanden. Ik heb dit artikel in mei geschreven en nu pas zijn er wat wortels te zien. Dus hééél veel geduld hebben.

Hier is een foto van de voorgang.

avocado plant boom kweken uit pit - wortels zichtbaar

UPDATE (17/03/2016), we zijn 10 maanden verder en we hebben blaadjes !!! Onze avocado kamerplant krijgt vorm. Nu groeit de plant echt als kool. Eerst was er enkel een bladloos twijgje maar drie weken later hebben we een boompje van 30 centimeter met zes blaadjes. TIP: draai de plant regelmatig anders groeit hij schuin naar het ligt toe en natuurlijk goed vochtig houden.

Hier enkele foto’s

avocado plant boom kweken uit pit 30 centimeter hoog

avocado plant boom kweken uit pit 30 centimeter hoog blad detail

8. Blijf water geven en na een tijdje zal de plant bovenaan ontspruiten. Laat hem gewoon doen en je zal zien dat er een tak met blaadjes groeit.

9. Plant de babyboom niet te snel. Zorg dat de plant meer dan voldoende wortels heeft en dat er voldoende blaadjes aanhangen. Trek de tandenstokers eruit en nu!!! Misschien wel het belangrijkste aspect.

Voorzichtig in de aarde planten, als je de wortels beschadigd kan de plant groei achterstand oplopen of zelfs dood gaan.

Mijn beproefde techniek voor deze en in het algemeen alle planten die ik verpot is de volgende:

 • Neem een pot die groot genoeg is zodat je niet dadelijk moet verplanten, verplanten geeft tress met een tijdelijk groeistop als gevolg. Zorg ook dat de pot niet te groot is, volg je gevoel. Voor deze jonge avocado plant zou ik het op 20 tot 25 centimeter houden.
 • Gebruik goede potgrond, de standaard portgrond in je lokale tuincenter is meestal een goede basis grond. Je kan die aanvullen met onderaan wat hydrokorrels voor een beter drainage.
 • Vul de pot tot waar de wortels reiken als je de plant boven aan op de juiste plant hoogte vasthoudt.
 • Houdt de plant vast op de juiste plant hoogte en vul zachtjes zand rondom de plant toe terwijl je de plant nog steeds laat hangen op de juiste hoogte. Vul de pot tot over de rand en druk dan zacht aan tot twee centimeter onder rand (deze techniek zorgt voor de minste stress op de plant en haar wortels.)
 • Water voldoende en vul eventueel met extra zand aan als het zand zakt bij het wateren.

In het bijzonder bij een avocado pit, laat de pit voor de helft boven de grond steken zodat rot geen kans heeft.

 • Hou de aarde vochtig maar geef niet te veel water. Elke dag een beetje is voldoende.
10. Na enkel jaren heb je een leuke kamerplant waar je vrienden en familie jaloers mee kan maken, zeker als je verteld dat deze van eigen kweek is.

 

avocado planten kweken hoe doe je dat zelf - detail

Avocado’s zijn super gezond

Een avocado zit vol met enkelvoudig onverzadigde vetzuren die super gezond zijn voor je hart. In feite, 77% van de calorieën in de avocado komen uit vetten, wat dit één van de vetste vuchten maakt die er bestaat. Maar deze bevatten niet zomaar vetten … De meeste vetten in een avocado zijn oliezuren.

 • Oliezuren zorgen voor een bloeddruk verlaging
 • Verhogen de vetverbranding met een positief effect op het lichaamsgewicht.
 • Ook worden cellen beschermt tegen schade van vrije radicalen.
 • Voorkomt mogelijk diabetes type 2
 • Voorkomt Colitis ulcerosa (darm infectie ziekten)
 • Maakt  hersenen myelin aan (voor het goed functioneren van het zenuwstelsel)

In vergelijking, melk vetten bevatten 25% vetzuren. Avocado bevat ongeveer 18% tot 30% enkelvoudig onverzadigde oliën. Vetzuren is een enkelvoudig onverzadigde omega-9 vetzuur met vele gezondheidsvoordelen. De olijf is de enigste andere vrucht met vergelijkbare hoeveelheid enkelvoudig onverzadigde vetten. De vetzuren zijn cholesterol verlagend.

Eén studie ontdekte na zevendaags dieet inclusief avocado’s, dat er een aanzienlijke LDL (slechte) cholesterol dalingen was en dat de “goede” HDL cholesterol met 11% gestegen was. Een Middellandse Zee is heel hard beïnvloed door enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Mensen uit Middellandse Zee landen consumeren meer vetten dan Noord-Europese landen, maar het meeste vetten komen van enkelvoudig onverzadigde vetten (olijven, omgea-3 vetzuren van vis, groenten en lamsvlees) terwijl ze minder verzadigde minimaal is in vergelijking. Grieken hebben ondanks een dieet van 40% vetten (vooral olijfolie) toch een goede gezondheid. Er zijn minder har aandoeningen en waarschijnlijk ook minder darmkanker.

Enkele tips

Huiskamer vs terras

Als je de plant in de huiskamer staat en je wil hem naar buiten plaatsen, doe dit dan in stapjes. De blaadjes zijn de zon nog niet gewoon en de kans op verbranden is zeer groot. Je kan hem bijvoorbeeld eerst in de schaduw zetten of in de halfschaduw waar enkel in de late namiddag zon schijnt.

Dit is trouwens waar voor alle planten. Zo heeft mijn olijfboompje elk jaar enkele verbrande blaadjes. Dit zijn de blaadjes die hij binnenhuis heeft aangemaakt. De nieuwe blaadjes hebben geen last van de zon.

Dus niet paniekeren als er enkele blaadjes verschroeien, de nieuwe blaadjes zullen mooi groen blijven.

Snoeien en modelleren

Je kan je plant sturen. Wil je een struikachtige plant dan snoei je alles terug op 40 cm. Wil je een hoge plant dan snoei je de zijtaken.

Persoonlijk laat ik de plant zijn gang gaan. De plant groeit niet super snel en zal dan ook niet dadelijk mijn woonkamer overnemen.

De bladluis

Bladluis is verzot op avocado plantjes. Zeker als ze jong zijn kan de bladluis veel schade aanrichten. Uit eigen ervaring weet ik dat de bladluis zowel binnen als buiten kan toeslaan. De gemakkelijkste methode om de bladluis te constateren is voelen aan de blaadjes, deze zijn dan plakkerig.

Twee milieuvriendelijk methodes om deze te bestrijden zijn gewoon een goed douche geven onder de kraan of met de tuinslang terwijl je over de blaadjes wrijft, zeker de onderkant van de blaadjes.

Tweede methode is de plant besproeien met mengsel van water en een klein scheutje afwasmiddel en één theelepel olie.

Veel gestelde vragen

De afgelopen maanden heb ik verschillende vragen en opmerkingen gekregen. Om jullie nog beter te informeren lijst ik ze hier op.

Vraag: Wanneer avocado planten?

Antwoord: Als de plant een goed wortelgestel heeft en zijn eerste twee blaadjes heeft dan is het tijd om de avocado plant te planten. Kies voor een standaard potgrond en houdt de grond goed vochtig, maar ook niet te vochtig.

Vraag: Hoe avocado pit planten?

Antwoord: Nooit de pit rechtstreeks planten. Eerst op water zetten zoals hier boven beschreven.

Vraag: Avocado pit planten welke kan moet in het water?

Antwoord: De pit heeft onderaan een lichtere plek. Dit is de onderkant.

Vraag: Mijn avocado heeft wel wortels maar geen plant?

Antwoord: Geduld en nog eens geduld. Op een bepaald moment zal de pit in twee barsten en even laten zal er een stengel uitgroeien zonder blaadjes, weer even later zullen de eerste blaadjes verschijnen.

Vraag: Is een avocado plant winterhard?

Antwoord: Avocadoboom is niet winterhard. Hij doet het goed als kamerplant of terras plant in de zomer. Houdt deze regel aan, laat de temperatuur niet onder de 10° celsius zaken.

Vraag: Welke potgrond voor avocado planten gebruiken?

Antwoord: Ik heb een standaard potgrond gebruikt. Dus geen zotte kosten doen. Kwestie bemesting geef ik de plant eens in de twee maanden vloeibare compost.

Avocado recepten

Zo als eerder vermeld, de kans dat je in België avocado’s kan kweken is zeer klein. Of je zou het in een goed gecontroleerde serre moeten doen.

Misschien als hobby kan je het proberen maar het is commercieel niet rendabel. Dus kopen we onze avocado’s.

Avocado leent zich heel goed om te verwerken in verschillende maaltijden. Of het nu een slaatje is, een smoothie, een pasta of gewoon grilled gevuld met ei en ui.

Er zijn duizenden recepten. Binnenkort enkele van mijn favorieten recepten in een nieuw artikel. Maar nu al vast een selectie van kookboeken met enkel recepten op basis van avocado.


Ontvang gratis het - 9 zelfvoorzienende tuin tips - e-book.

Schrijf je in en ontvang maandelijks een email update.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

We zullen nooit je email adres doorgeven of commercieel gebruiken! Uitschrijven is op elk moment mogelijk.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares livingston 7039 singles
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares livingston 7039 singles