Juni is de maand wanneer er veel staat te gebeuren in de tuin. De eerste lente groenten zijn geoogst en de zomergroenten mogen in de grond. Hier heb ik een lijstje van 21 tuintips voor een betere tuin in juni.
biuro matrymonialne sosnowiec
- Zware regenval kan voor grote slakken problemen zorgen. Controleer op slakken tijdens lange periodes van regen en verwijder ze per hand. Dit is de meeste effectieve en bovendien biologische manier om deze plaag tegen te gaan.
- Wil je hangmanden met planten in ophangen in koelen en schaduwrijke plaatsen? Kies dan voor begonia’s, varens, vlijtig liesje of Engelse klimop. Deze hebben niet zo veel zon nodig en hier mee fleur je een schaduwrijk hoekje van de tuin hellemaal mee op.
- Verwijderd de uitgebloeide knoppen van je plantjes zodat ze er terug nieuwe kunnen aanmaken.
- Verwijder kleine scheutjes langs de stengel van je chrysanten in de hoeken waar de blaadjes aan de steel zitten. Hier door krijgen de hoofdbloemen meer voedsel en zullen ze mooier, groter en langer bloeien. Dit principe kan trouwens op meerder planten worden toegepast denk maar aan tomaten.
- Plant eenjarige planten in kuipen of grote bloembakken voor in de veranda of op het terras. Zorg voor goede grond en drainage.
- Eenmaal de voorjaarsbloembollen uitgebloeid zijn en de bladeren geel worden verwijder je de blaadjes. Door bodembedekers te planten bescherm je de bloembollen.
- Controleer je planten regelmatig op ziektes zoals zwarte stippen, meeldauw, roest, slakken, luizen, … Meestal kan je in een vroeg stadium van de aantasting door een kleine behandeling veel erger voorkomen. Gebruik je insecticide, neem dan de biologische variant en lees goed de bijsluiter en gebruik altijd de vooropgestelde hoeveelheid. Trouwens hoe meer lieveheersbeestje hoe beter, zei eten massa’s luizen en andere plagen.
- Gebruik boomschors rond de voet van jonge bomen om zo schade te voorkomen bij het grasmaaien.
- Struiken die in de lente bloeien moeten nu gesnoeid worden nadat ze uitgebloeid zijn. Nu het ook het ideale tijdstip om scheuten te nemen van struiken. Deze kan je dan stekken om nieuwe planten te bekomen. Enkele planten die zich hier ideaal toe lenen zijn: Spiraea cinerea (Struikspirea), Sering Familie, Viburnum tinus (Sneeuwbal), …
- Als je planten koopt in een tuincenter kijk dan de wortelkluit na. Als de wortels strak gebonden zijn en in cirkels lopen in de pot dan zullen ze ook zo blijven. Een oplossing is hier de wortels voorzichtig los te maken zodat er enkele naar benden hangen. Dit geeft de plant een betere kans om goed te wortelen.
- Als je niet veel ruimte hebt of een grote tuin dan kunnen minibomen de oplossing zijn. Kleine dennenboompjes, bloemenstruiken, traag groeiende sierklimop, … Ook alles was je in bloempotten plant heeft de neiging om trager te groeien.
- Rond juni is de groentetuin al goed gevuld. Het is beter één keer per week veel water te geven dan alle dagen een beetje. Zo wortelen de wortels dieper en kunnen ze beter tegen langere periodes van droogte.
- Bij warmer weer moet je de lente groenten zo als sla goed in de gaten houden. Want warm weer zorgt er voor dat sla dof en bitter gaat smaken. Op tijd oogste is dus de boodschap. Heb je te veel sla, maak er dan soep van. Plant dadelijk de zomer groenten na de oogste van de lente groenten.
- Om bloesemrot tegen te gaan bij tomaten, pepers, watermeloenen, paprika en pompoenen moet je de vochtigheidsgraad van de grond goed opvolgen. Door een juiste combinatie van water geven en grond samenstelling kan je de optimale omstandigheden creëren. Belangrijk is dat je enkele centimeters van de voet van de plant moet blijven als je de grond los maakt zodat de plant en wortels niet beschadigd.
- Maak gebruik van elk vrijgekomen plekje in de tuin door constant nieuwe zomer groenten te planten. Ik zelf ben fan van hier en daar een rijtje wortelen, radijzen, sla, selder of kruiden te planten. Voordeel hierbij dat ze op verschillende tijdstip klaar zijn voor de oogst, wat je een constante stroom van groeten oplevert.biuro matrymonialne sosnowiec
- Het beste moment om kruiden de oogsten is net voor dat ze gaan bloeien. Dan zijn ze op hun top en bevatten dan het maximum aan essentiële oliën.
- Vleermuizen zijn een zeer effectieve manier om insecten onder controle te houden. Eén vleermuis kan tussen de 3000 en 7000 insecten per nacht vangen. Heb je geen vleermuizen in de buurt dan kan je ze proberen aan te trekken door een vleermuizen huis te bouwen in de tuin. Graag verwijs ik naar dit artikel op natuurpunt.
- Overschotten van groenten en bloemen zaad bewaar je best op een droge, koelen donkere plaats. Zo hebben ze het volgende jaar de beste kans om te ontkiemen.
- Start met een tuin notitieboekje. Waar je in noteert welke planten goed tegen de droogte kunnen en welke extra goed deden. Welke planten veel uitval hebben gehad en ook hun locatie. Deze dingen zijn belangrijk voor wisselteelt en naar volgend jaar waar je wat best plant.
- Maak gebruik van mulch (grasmaaisel, versnipperd snoeihout en bladeren) tijdens de droge zomermaanden in de groentetuin. Zij voorkomen uitdroging en helpen de natuurlijke kringloop. Bij sierplanten gebruik je best een mulch van dennennaalden en houtschors
- Onkruid verwijderen is belangrijk voor een aantal redenen. Behoudt van vocht en voedingstoffen in de bodem. En het voorkomt een verspreiding van ziektes en insecten. Gebruik hier vooral geen insecticide maar een schoffel. Zeker zo effectief en als je regelmatig schoffelt is het hellemaal niet zo veel werk.