tunnelserre-polytunnel-plastieke-serre-zelf-bouwen

Zelf een tunnelserre bouwen voor maar 20 euro


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Wie van jullie heeft al ooit een tunnelserre gekocht uit de Aldi, Lidl of de Makro? Je kent ze wel, de kleine tunnelserre die met een beetje geluk één seizoen meegaan.

Vorig jaar heb ik twee tunnelserre gekocht van 130 cm x 60 cm voor 7,95 euro. Niet veel maar het kan beter en vooral goedkoper!

Hier onder toon ik je hoe een doe-het-zelf tunnelserre kan bouwen voor een klein budget, waarom een kweektunnel, tips en nog veel meer.

 

tunnelserre-polytunnel-plastieke-serre-zelf-bouwenVerleng je groeiseizoen

De belangrijkste reden om een plastiek tunnelserre te kopen of zelf te maken is het groeiseizoen te verlengen. Zowel in de lente als in de herfst kan een pak langer genieten van verse groenten.

Waarom?

  • Grond warmt sneller op
  • Bescherming tegen regen, hagel en wind
  • Omgevingstemperatuur ligt hoger
  • Kans op vorst is minder
  • Minder last van insecten en kleine dieren zoals konijntjes die ook graag verse sla lusten en in mijn geval katten die graag in de spenazie graven.

Wat?

Sla, spinazie, radijzen of lente ui oogsten in maart is met een tunnelserre zeker mogelijk. Alles wat je in mei zou zaaien kan je nu al in februari zaaien.

In principe kan je alle groenten in plastic tunnelserre kweken. Ik beperk mij tot de kleine snel groeiende groenten. Het heeft volgens mij geen nut om aardappelen onder serrefolie te zetten.

Trouwens goeie tip voor als je aardappelen al komen kijken als en er is nog kans op nachtvorst. Zet een grote plastieken kweek pot over elk plantje heen.

plastic-tunnel-serre-interplanting-sla-lenteui-broccoli-radijzen-verlenging-groeiseizoen2

Zo bouw je een eigen serre

Stap 1

Ga naar je lokale doe-het-zelf (Brico, Hubo, Gamma) en koop het volgende:

  • 20 x pvc buizen (elektriciteitsbuizen) de smalste maat is voldoende 0,6 euro per buis. Deze zijn meestal 3m lang.
  • 1 x polymeer plastiek 2 m x 10 m (tuinplastiek, uv bestendig *)
* Het is belangrijk dat je UV-bestendig / neutraal plastiek (polyethyleen) koopt anders kan je de plastic na een jaar weggooien. Als je met de folie voorzichtig omspringt gaat de folie zeker drie groeiseizoenen mee.

Stap 2

Ik kort de pvc buizen in tot 2,5 m omdat mijn beden maar 86 cm * breed zijn. De overschot (korte stukjes) kan je gebruiken om stukken af te bakenen.

* Ik heb voor 86 cm gekozen omdat je dan gemakkelijk over he bedden kan stappen en het midden van het bed nog gemakkelijk bereikbaar is als je zaait of plant.

Stap 3

Steek om 1,5 m een pvc buis aan beide zijde zo een 40 cm in de grond.

Stap 4

Trek de plastiek over de buizen

stap 5

sla aan beide zijde op het einde van je bed een paaltje in de grond (1 m na de laatste hoepel, pvc buis). Let op, diep genoeg want hieraan trekken we plastiek strak.

Stap 6

Bind een touw rond het eind en trek de plastiek strak voor dat je het aan het paaltje vastmaakt.

Stap 7

Na elke hoepel (5 à 10 cm) steek je nu een tweede pvc buis in de grond. Deze druk je iets verder in de grond zodat deze iets lager komt dan de bogen onder de plastiek.

Dit heeft drie functies

  • Verbeterd de totale stevigheid van de constructie.
  • Zorgt dat de pvc strakker wordt aangespannen en regelbaar is.
  • Door de tweede pvc buis kan je de plastiek als een gordijn omhoog schuiven zonder dat je deze moet vastbinden.

Tip:

  • Als je een plastiek hebt van 10 m x 2 m en je tunnel is maar 6 meter lang, snij de plastiek dan niet af maar rol ze op en leg ze onder de tunnel. Je weet nooit of je volgend jaar een langere tunnel wil plaatsen. Werk je met vaste standaard bedden, dan zou ik zeggen, inkorten die handel.

Twee functies in één

Als het warmer begint te worden bouw je de serre gemakkelijk om in een insecten net. De bogen laat je zitten en de plastiek maakt plaats voor een insecten net / vlies.

Vorige jaren maakte ik met wilgenstokken een constructie om insecten net omhoog te houden. Gevolg het net blijft overal achter haken, je net gaat stuk of je maakt er een rommeltje van.

En het nut van een anti insecten net moet ik denk ik niet uitleggen. Beter een net dan chemische bestrijdingsmiddelen. Zo zal je minder last hebben van de uienvlieg, wortelvlieg, witte vlieg, bladluizen, koolwitje, aardvlo, motten, enzoverder.

In de winter Wortels en spinazie oogsten

Zelfs in de herfst en in de winter kan je tuin nog steeds produceren.

Mijn plan voor dit jaar is om eind oktober wortels, veldsla en spinazie onder de pollytunels te zaaien. Ik heb het idee van de Urbain farmer Curtis Stone. Op onderstaande filmpje legt hij het idee en principe uit waarom je zo laat kan zaaien.

Het komt er op neer dat het licht en warmte van de herfstzon voor de start van de plantjes zorgt. In de winterperiode groeien de plantjes ofwel heel langzaam ofwel niet. In het voorjaar heb je dan al een voorsprong en bij het warmer weer zullen ze snel in volle productie zijn. Let op dit gaat niet met alle planten. Wortels, veldsla en spinazie lenen zich hier heel goed toe.

Daarnaast kan je de wortels ook laten overwinteren en heel de winter verse wortels eten. Grond is niet voor niets het beste medium om wortels te bewaren.

Zo als je kan zien in het filmpje werkt sneeuw als een isolatie laag, ook dat is mooi meegenomen.

Uitsmijter: extra tips en upgrades

Tip 1:

Als je met regenwater gebruikt om water te geven. Zet dan één of meerdere emmers water onder de einde van de tunnel. Dat stukje wordt toch niet gebruikt en je brengt massa in de tunnel die overdag op warmt en ‘s nachts terug warmte afgeeft.
Dit effect is minimaal op zo een klein volume maar dit heeft nog een tweede voordeel. Zeker in het voorjaar ( in de maanden januari, februari, maart, april en mei) kan de temperatuur van het water koud zijn.

Plantjes hebben niet graag koud water en zeker niet tegen het vriespunt. Ik heb gemerkt dat een volle emmer (zwart van kleur) op één dag van enkele graden naar lauw water kan opwarmen.

Tip 2:

plastic-tunnel-serre-interplanting-sla-lenteui-broccoli-radijzen-verlenging-groeiseizoenInterplanten, Dit kan je niet enkel toepassen in tunnelserre maar over heel de tuin. Het principe is eenvoudig je plant eerst jonge plantjes broccoli, bloemkool, … op de juiste afstand van elkaar (50 à 60 cm) . Dit zijn planten die groot worden en een langer groeiperiode hebben.

 

De eerste maanden zijn deze plantjes nog klein en is er nog veel tussenruimte. In die tussenruimte kan je verschillende soorten sla, radijzen, snijbiet, kervel, peterselie, spinazie enzovoort planten en/of zaaien. De plantjes zullen eerder oogst klaar zijn voordat ze worden overschaduwd door de grotere gewassen. Dus dubbele oogst op de zelfde plaats.

Wil je het vastgoed onder de tunnelserre nog meer laten renderen dan kan je een vervolg gewas tussen de broccoli en de bloemkolen planten. Dus na de oogst van de sla, radijzen enzovoort plant ik uien.

De uien beginnen nu de kop op de steken. En als alles goed verloopt kan ik over een maand mijn bloemkolen oogsten en hebben de uien alle plaats.

Als je dit doet moet je wel een beetje opletten met de combinaties die je maakt. Dat noemen we combinatieteelt. Het principe is dat je groenten en kruiden gaat combineren die elkaar versterken of elkaar beschermen tegen ziektes en insecten.

Zelf heb ik er niet bij stil gestaan tijdens het planten. Maar blijkbaar heb ik de juiste combinaties gemaakt. Sla – bloemkool – ui kan perfect als combinatie teelt.

Upgrade 1:

holle paaltjes van metaal in de grond stoppen op de plaatsen waar de pvc buizen komen.
+ Steviger
+ pvc buizen moeten minder diep in de grond
– Extra kost
– Extra werk zeker als je elk jaar een ander deel ven je bedden wil overkappen

Upgrade2:

Opstaande planken rond de bedden.
+ Bed is mooi afgebakend, semi verhoogd bed, technieken als niet spitten worden nog interessanter.
+ duidelijke scheiding bed en wandelpad
+ Steviger
– Extra kost
– Extra werk

Mijn ervaringen 2016

Ik heb mijn eerste tunnel begin februari gezet en omdat ik snel resultaat zag heb ik een tweede tunnel bij gezet en deze week komt er een derde bij. Plantjes doen het goed en hebben geen last van de weersomstandigheden, zoals teveel regen en kou.

Wat ik wel merk zijn onverklaarbare scheurtjes en gaten. Ik vermoed vogels omdat ze wat hoger op de plastieken folie zitten. Maar dit is geen ramp want ze scheuren niet verder. Ik hoop met de zelfde plastiek 3 jaar te doen.

Bij het omlaag schuiven van de plastiek moet je opletten dat je voorzichtig trekt want anders knijp je door de plastieken rand heen.

Alles is geslaagd maar mijn radijzen doen het minder. Veel groenlof maar bijna geen opbrengst. Dit is het gevolg aan van water te kort. Want diegene die buiten de tunnelserre staan deden het beter. Dus les geleerd en ik heb een tweede veldje ingezaaid en ik geef het nu meer water, dus afwachten.

Update ervaringen 2017

We zijn eind april en hebben een paar vries nachten gehad deze maand. Alles in mijn tunnel doet het heel goed. Eikenbladsla, ui, spinazie en rucola. We zijn nu ongeveer een maand een het eten van deze groeten. De spinazie had ik eind oktober gezaaid en geeft mooie jonge blaadjes voor in salades.

Vorige jaar heb ik beslist om niet een derde tunnel te zetten. Mijn verwachting naar de levensduur van de plastiek moet ik nu wel bijstellen. De plastiek van tweede tunnel is na een zware storm volledig verwoest. Maar de hoepels stonden er nog. De eerste tunnel is nog steeds in tact of hij drie jaar zal halen, we zullen zien.

Voor tunnel twee heb ik een vliesdoek gekocht. Het voordeel hier van is dat het wel regen toelaat maar wel beschermt tegen hagel felle wind en vrieskou. Maar volle plastiek zal de tunnel warmer houden.

Ik heb die van mij bij Bol.com gekocht. Door via onderstaande link te klikken steun je onze website.

Vragen

Sommige dingen zijn voor mij vanzelfsprekend en heb ik misschien vergeten te vermelden. Dus heb je vragen over plastieken tunnelserre of opmerkingen? Laat je vraag hier onder aan achter of stuur een mail naar info@oldstreettown.com.

Vraag 1: Hoe geef je water aan een tunnel serre moet je die dan elke keer afbreken.

Nee, je hebt verschillende opties. En je moet hem zeker niet afbreken want deze tunnel met twee bogen waar de plastiek tussen staat geklemd kan je gemakkelijk open zetten om er aan te kunnen.

Mijn ervaring leert ook dat de tunnel lang zonder water kan. Ook de verdamping is minder.

  • Druppelsgewijs water geven door een druppelslang.
  • Of manueel met de tuinslang met fijne sproeier op.
  • Of het gemakkelijkste en goedkoopste open zetten tijdens een bui.

 


Ontvang gratis het - 9 zelfvoorzienende tuin tips - e-book.

Schrijf je in en ontvang maandelijks een email update.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

We zullen nooit je email adres doorgeven of commercieel gebruiken! Uitschrijven is op elk moment mogelijk.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Leave a Reply

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×