White wash – Witkalk techniek


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares katolickie strony

Als je het Engelse woord white wash vertaald naar het Nederlands krijg je witkalk. Maar dit is niet zo een juiste term omdat je dan onmiddellijk denkt aan kalk. White wash is een ruimer begrip. Het is een manier om een oppervlakte wit te maken met behoud van de tekening in het hout.

white wash witkalk witte hout wit maken

Er zijn verschillende technieken die je kan toepassen de ene al wat moeilijker en duurder dan de andere. De techniek die hier staat is vooral bedoelt om balken en plafonds te behandelen.

Er zijn tal van producten op basis van wax, olie en poeder die je kan gebruiker maar voor deze techniek heb je enkel witte grondverf op waterbasis nodig. Let wel op deze techniek is niet slijt vast dus niet op vloeren en/of werk oppervlaktes toepassen.

– Je start met de ondergrond goed glad te maken. Heb je liever een meer rustieker uitzicht dan moet het oppervlakte niet zo glad zijn. Let wel op dat alle verf/wax/olie er af is anders krijg je vlekken en is het mogelijk dat de verf niet hecht.

– Veeg met een licht vochtige doek het oppervlakte stofvrij en wacht enkele minuten tot het hout droog is.

– Giet een kleine hoeveelheid witte grondverf (OP WATERBASIS) over in een potje en giet even veel water erbij. Roer alles goed om tot het een goed lopend geheel is. (niet te veel je kan nog altijd bij maken)

– Zorg voor genoeg oude doeken en plastieken handschoenen. Nu breng je met de doek de verdunde verf aan op het oppervlakte. Door dat je een doek gebruikt kan je overal goed komen. Doe elke keer een klein oppervlakte (0,5 m²) om dan met een andere doek de overtollige verf weg te vegen en om zo de vlekken en eventuele tranen te verwijderen zodat je een mooi oppervlakte krijgt. Verdunde verf op waterbasis droogt heel snel daarom met kleine oppervlaktes werken.

– Je kan het hout ook een tweede keer behandelen als je het nog lichter wil hebben.

Veel succes!

Tip1: Indien je deze techniek toch op een vloer wil uitvoeren kan je er een laag doorzichtige vernis opzetten nadat het oppervlakte 24u heeft gedroogd. Let wel op vernis wordt met de jaren donkerder van kleur. Witte olie of wax daarentegen kan je gemakkelijk elk jaar opfrissen zonder al te veel werk.

Tip2: Deze techniek kan je ook met andere kleuren doen. Waardoor je bijvoorbeeld een oud grijs of rustiek groen uitzicht kan creëren.


Ontvang gratis het - 9 zelfvoorzienende tuin tips - e-book.

Schrijf je in en ontvang maandelijks een email update.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( http://www.oldstreettown.com/wordpress/arkada-arama-bayan/ )

We zullen nooit je email adres doorgeven of commercieel gebruiken! Uitschrijven is op elk moment mogelijk.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares katolickie strony
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares katolickie strony