Vijf voordelen en één nadeel van tuinieren op strobalen
Sinds vorig jaar ben ik de trotse eigenaar van het boek tuinieren op strobalen. Dit jaar ga ik het uittesten. Hier heb ik al enkele voordelen op een rijtje gezet die voor mij persoonlijk belangrijk zijn.
Voordeel 1: Strobalen zijn gemakkelijk te verkrijgen
Natuurlijk ben ik heel enthousiastst na het lezen van de eerste 20 pagina’s. Maar eerst heb je strobalen nodig.
Om te starten stro is geen hooi! Als je op zoek gaat, zoek da naar stro en geen hooi. Wat is het verschil denk je? Hooi is om dieren te voederen en is samengesteld uit droog gras. Hooi wordt gebruikt om op de ondergrond van een stal te leggen zodat de dieren droog blijven en ziektes niet kunnen verspreiden. Stro is gemaakt van afval van graangewassen.
Op het eerste zicht lijkt stro zoeken en kopen niet zo moeilijk. Maar tegenwoordig wordt stro vaak in heel grote rollen geperst. Ik zie mij nog niet zo een rolletje gebruiken voor mijn aardbeien. Gelukkig leven we in tijden van internet en is een overzicht waar je stro kan kopen maar een muisklik ver. Hier een lijstje van waar je online stro kan vinden.
- http://www.oldstreettown.com/wordpress/site-rencontre-yoga/ (deze wordt vermeld in het how to meet a perfect woman)
- http://www.2dehands.be/landbouw-tuinbouw/veeteelt/stro/ (niet alleen 2dehands maar ook andere zoekertjes websites kan je terecht)
- http://www.hooimarkt.nl/ad-category/stro/ (aanbod nederlandse markt)
Natuurlijk kan je altijd bij de lokale boer gaan horen. Dit doe je best in het najaar wanneer het stro wordt binnengehaald. Nog een tip, nat stro kan geen vocht meer opnemen waardoor het waardeloos is voor de boer. Dus daar kan je ook altijd naar vragen. En lokaal kopen is goed voor kleine ecologische voetafdruk.
Persoonlijk heb ik nog niet rondgekeken maar als ik tips heb voor in de regio Mechelen en omstreken dan zal ik ze zeker vermelden.
Je mag 3 tot 4 euro rekenen per baal. Wat niet zoveel is als je de prijs kent van een zak potgrond
Voordeel 2: Het kan overal en op elke ondergrond
Je moet geen rekening meer houden met de ondergrond. Als je een “slecht” stuk grond hebt kan je er dadelijk opstarten. Je kan zelfs op een verharde (asfalt) parking starten. In het how to meet a perfect woman halen ze een voorbeeld aan over een school die een strobalen tuin heeft op de schoolparking. (Foto hieronder)
Een bodem klaar maken kan veel werk en tijd in beslag nemen en het kan jaren duren voordat de bodem optimaal presseert. Omdat de wortels van je planten enkele in de strobalen wortelen heb je niet meer dit probleem.
Voordeel 3: Opbrengst is hoger en beter dan al de andere technieken
Dat wordt althans beweerd, aan mij en jullie om dit uit te testen. Ik ga voor mij zelf een proefopstelling maken door de zelfde groenten naast de strobaal in de zelfde omstandigheden te laten groeien en zien welke plant het beste doet.
De schrijver (Joel Kartsen) en trouwens ook de uitvinder van strobaal tuinieren kwam op het idee door jaar na jaar te zien hoe distels het vele beter deden op strobalen naast de weg die van de kar waren gevallen tijdens de oogst.
Voordeel 4: Je hebt alles al bij de hand
Grond, voedingstoffen, isolatie en ongedierte bestrijder in één pakket.
- Grond: je plant de groenten rechtstreeks in het stro. eventueel kan je wat potgrond gebruiken om ze vast te zetten.
- Voedingstoffen: Naarmate het stro verteert zal het dienst doen als voedingsstoffen voor de plantjes.
- isolatie: Ik moet er geen tekening bij te maken dat stro isoleert en dit werkt in twee richtingen. Koude nachten worden beter opgevangen en hete dagen worden gekoeld door het stro. Daarbij komt nog dat het rotten van het stro extra warmte opwekt.
- Ongedierte bestrijden: Bij deze was ik verrast en kon niet wachten wat de boek er over te vertellen had. Kort samengevat komt het hier op neer. In een standaard tuinbodem zitten veel microben, schimmels, insecten en andere. De meeste daarvan zijn goed en helpen je bodem te verbeteren maar er zitten ook minder goede bij. Deze worden aangetrokken door planten van vorige jaren. Van daar de tuinwijsheid sommige groenten mag je niet jaar na jaar op de zelfde plaats planten. Met een strobaal start je elk jaar opnieuw met een zuivere ondergrond en kan je elk jaar de zelfde planten zetten.
Voordeel 5: Enkel goed afval
Deze kan ik kort houden. Na de oogst kan je wat overblijft integraal op de compost gooien. Doe dit wel niet te vroeg want je kan als het goed is de strobaal twee keer op één jaar gebruiken.
Nadeel: Water geven
Dit zal voor de meeste mensen geen nadeel zijn maar voor mij wel omdat ik niet zoveel water bij de hand heb. Ik tuinier op geleende grond waar ik afhankelijk ben van een regenton. In eerste instantie heeft een strobaal veel water nodig. Met wat gelukt regent het goed en wordt dat voor mij gedaan. Omdat de planten geen water uit de grond kunnen halen moet de strobaal goed vochtig zijn.
Dit kan je doen door een waterdrup systeem te voorzien in combinatie met een tijdschakelaar. Maar in mijn geval dus niet. Ik ga nog zien hoe ik dit ga aanpakken, alleszins moet ik er zeker rekening mee houden.
Laat van je horen
Heb je zelf ervaringen met tuinieren op strobalen (foto’s) of heb je vragen stuur dan een mailtje naar davy@oldstreettown.com of laat hier onder een commentaar achter.
Voor de geïnsereerde, hier een link (affiliatie) naar het boek waar ik regelmatig naar verwijs.
In conclusie
Zo dat zijn kort mijn top vijf voordelen van tuinieren op strobalen. Als je het zo bekijkt zijn er veel voordelen ten opzichte van tuinieren in volle grond of in verhoogde baken. Ik volgende posts laat ik je zien waar ik de strobalen heb gehaald, wat ik ga planten en wat de resultaten zijn. Wil je een mailtje krijgen bij een nieuwe update schrijf je vrijblijvend in op onze nieuwsbrief en ontvang ook een pdf met “9 zelfvoorzienende tuintips”.