Mijn moestuin in april
Dit is een vervolg op het artikel “NIEUW JAAR – NIEUW TUINPLAN – INLEIDING”. In dit artikel geef ik tips voor de moestuin in april.
Mijn moestuin in maart (terugblik)
In Maart ben ik niet echt bezig geweest met plannen, maar vooral planten van de eerste groenten.
- Wortels in volle grond
- Radijzen in volle grond
- Aardappelen (let hier op dat de aardappelen om de drie jaar pas terug op de zelfde plaats mogen geplant worden om ziektes te voorkomen)
- Bemest met mulch en droge koemest korrel
Mulchen!
Je moet een tuin nooit omspitten!
Mulchen is nieuw voor mij. Ik heb hier een artikel over gelezen bij een collega blogger en die beweert dat mulchen het beste is voor de moestuin en dat je NOOIT mag spitten. Dit zal veel tuinders raar in de oren klinken want we zijn gewoon om elk voorjaar aan de slag te gaan met een spade om compost, stalmest of onkruid onder te werken. Is het geen leuke gedachte om niet te moeten spitten?
Waarom niet Spitten!
- Spitten is slecht voor het bodemleven, het is als ware massamoord, van organisme, wormen, kevers, duizendpoten, …
- Beter voor de waterhuishouding
- Beter voor de organische stoffen in de grond.
Ik heb dus dit jaar niet gespit. Wel heb ik grove compost op de bestaande bedden gestrooid (mulchen). Dit zorgt er voor dat onkruid minder kans krijgt en dat de grond minder snel uitdroogt. En het belangrijkste volgens mij is dat wormen en andere insecten de mulch onderwerkt. In dit proces maken ze grond luchtiger en laten water beter door.
Eerst was ik wat sceptisch omdat het er vrij droog uitzag. Maar vorige week na een goeie regenbui zag je goed het verschil. Normaal is mijn tuingrond zwart, maar nu had die een gezonden bruine schijn. Klinkt misschien raar, maar de grond ziet er veel gezonder uit dan de standaard zwarte grond. De grond lijkt meer op de ondergrond in bossen.
Oriëntatie van tuin
Aan de tuin oriëntatie ga ik niet veel veranderen enkel uitbreiden
- Verhoogde bedden bij creëren.
- Extra standaard bedden aanleggen.
De oriëntatie van de moestuin blijkt eigelijk heel goed te werken. Na twee jaar observatie kan ik stellen dat de moestuin optimaal is geplaatst om zoveel mogelijk licht op te vangen en overtollig water af te voeren in de natte maanden. En het water afvoeren is zeker nodig in het voorjaar en in de herfst omdat mijn tuin op nogal drassig stuk ligt. De paden zijn zo georiënteerd dat het water mooi afvloeit.
Mijn plant strategie
De strategie van dit jaar is licht gewijzigd ten opzichte van voorgaande jaren. Ik ga meer meerjarige planten zetten, zowel fruit (bessen soorten) als groenten. Ik ga ook meer combinatieteelt toepassen. Het grootste voordeel is dat bepaalde soorten planten elkaar helpen door bepaalde insecten aan te trekken die op hun buurt ongedierte bij de buurplant opeten.
Ook ga ik meer verspreid planten en zaaien. Het voordeel is drieledig.
- Ik kan verspreidt oogsten, wat ben je met 20 kroppen sla op één week tijd? Hierdoor kan ik over een langere periode oogsten.
- Door dat je kleine stukjes inzaait kan je de groente ook meer afwisselen en heb je meer variatie en keuze uit de groenten op je bord.
- Het derde voordeel is dat je kan experimenteren. Bijvoorbeeld als je iets te vroeg zaait of een onverwachte koude nacht kan leiden tot slechte opbrengst. Als je maar twee korte rijtjes hebt dan is uitval niet zo erg. De twee rijtjes die je twee weken later plant zullen wellicht beter presteren.
Maar nu ik er over nadenk is het grootste voordeel van gespreid en gemengd zaaien het esthetische aspect. Ik ben niet zo voor rijtjes vol van de zelfde groeten. Een beetje wild uitzicht met verschillende groeten door elkaar waar van alles te ontdekken valt bevalt me veel meer dan saaie rechten rijen met groenten.
LA moestuin in april
Ik heb van verschillende groenten kleine hoeveelheden geplant.
Erwten: ik had er nog wat over van vorig jaar (link) en heb ze eerst 5 centimeter laten opgroeien in mijn tuinhuis. Ik heb ze gezaaid in [wc rolletjes]. Het voordeel hier van is dat je ze rechtstreeks in de grond kunnen zonder te beschadigen en het karton vergaat toch.
Sla: ik heb een 5 tal verschillende soorten geplant en gezaaid. Ja ook geplant, met andere woorden aangekocht in een tuincenter. Het voordeel is dat je goeie plantjes koopt en dat ze wat voorsprong op de rest hebben en eerder oogst klaar zijn. en ze kosten maar 20 cent per plant en daar heb je geen kopsla voor in de winkel
Bieten: Twee rijen bieten, maar ik vrees er voor, ze komen nog niet op. Maar zo als ik al zei in “plant strategie”. Twee rijtjes verliezen is niet zo erg en je leert er veel uit.
Aardappelen: Hier van heb ik dit jaar minder geplant, ze komen al mooi boven de grond. De kunst is ze goed aanaarden elke keer ze boven komen. Zo gaan ze ook hoger aardappelen ontwikkelen en heb je een hogere opbrengst.
Wortelen: Hier verwacht ik het meeste van. Ik heb dit jaar verschillende kleuren en soorten gekocht. Witte, rode, gele en zelf oranje wortelen. Ik zelf ben allergies voor de stof in wortelen. Maar gelukkig wordt deze geneutraliseerd na het wokken of stomen. Koken vind ik persoonlijk zonden, behalve in een groenten soep. Maar op nummer één staat mijn recept van [gelakte wortel] op de barbecue.
Broccoli: ik had vijf plantje gekocht voor 1 euro maar de duiven hebben de jonge blaadje opgegeten. Ik heb ze dan maar terug uitgetrokken. Dus nota aan mezelf en tip voor jullie, Kool soorten afdekken met een tuinnet. Andere planten (zelfs jonge sla) hebben voorlopig geen last van vraat.
Extraatje
Als uitsmijter heb ik 5 tuin tips die je leven vergemakkelijk in een pdf gezet. Schrijf je snel hier onder in op onze nieuwsbrief en ga aan de slag met mijn top 5 tuin lente tips