Mijn moestuin – Het beste groentetuin boek
Mijn moestuin is een super boek. Het sprak ons dadelijk aan ook al vanwege het gelijknamige tv programma. Leuke illustraties en tips die niet in elk tuinboek zal terug vinden. Het boek begeleidt je van maand naar maand en is zeer volledig.
De auteur Wim
Wim Lybaert een moestuinder in hart en nieren. zowel op tv als in zijn boek zaait, plant, oogst en kookt hij met passie. Door zijn ervaring, kennis en passie zit zijn boek overvol met tips en wetenswaardigheden. Vanuit zijn 100 m² grote privémoestuin in Brugge neemt hij Vlaanderen mee op een intens moestuinavontuur vol humor.
Nu bundelt hij zijn kennis, passie en ervaring in een compleet moestuinboek, dat zowel de groenteleek als de doorgewinterde moestuinier zal aanspreken. Want of je nu alleen wat in bakken en potten wilt kweken, het bij een vierkante meter houdt of een echte tuin van 200 m² ambieert, Wim vertelt je precies hoe je er een succesproject van maakt, van de eerste bestelling zaden in januari over de intense lente, de superoogsten in de zomer tot de allerlaatste wintergroente in december. En met de nodige weetjes en trucs om de lekkerste tomaten te kweken, de wortelvlieg te verschalken, een eigen aspergebed aan te leggen of de perfecte compost te ‘oogsten’.
Waarom wij dit boek hebben gekocht?
Wat zo leuk is aan het boek is dat hij alles uit zijn eigen ervaring komt. Door zijn grote succesen maar ook door mislukking. Ik had het boek al een tijdje en bladerden er af en toe door. Op een dag besloot ik schorseneren te planten, ook dat vond ik de boek. Kort, op dit moet je letten. de plant wordt groot dus 2 vierkanten meter voorzien, veel compost toevoegen, veel zon en vochtig houden. Tweede grote punt waarom dit boek echt een gebruiksvoorwerp is inmaken. Iedereen kent dat wel, ineens is alles klaar en heb je veel te veel om op te eten. Dan is invriezen een optie. Maar nog beter is inmaken, de smaak blijft beter bewaard en je hebt genoeg aan een kleine diepvries wat ook minder energie verbruik betekend.
Is het een zelfvoorzienend boek?
Ja, op het eerste zich lijkt het niet zo en wordt er niet echt benadrukt. Maar elke groenten die je zelf kweekt is een stukje minder afhankelijk zijn van winkels. Door de vele milieuvriendelijke bestrijding tips, composteren, eigen zaden winnen, kringloop princiepen hanteren is het boek ook een beetje gebaseerd op permacultuur. Je moet wel geen grote theorieën verwachten maar het is een goed begin.
Conclusie
Een heel volledig boek, als je één tuinboek in huis moet hebben dan is dit jou boek, interessant voor tuinnovice tot doorwinterde tuin diehards. Het blijft niet enkel bij groente kweken maar ook ziektes voorkomen, inmaken, koken en nog veel meer.