Een groendak op je tuinhuis
Als je zo klein woont als ik dan is ieder beetje groen zeker welkom. Daarom heb ik op mijn tuinhuisje een groendak gelegd.
De voordelen
Dat er voordelen zijn dat is duidelijk type maar eens “voordelen groendak” in Google in. Omdat er al zoveel overgeschreven is vat ik ze hier kort samen.
- Een groendak zorgt voor een grotere biodiversiteit (meer planten en bloemen en meer insecten).
- Een groendak zorgt voor een spons effect en een trage drainage (voorkomt overstromingen).
- Een groendak beschermt het dak, de extra laag substraat zorgt dat de onderlaag beschermt wordt tegen uv-licht en overhitting van het dak.
- Een groendak isoleert in de winter, koelt in de zomer.
- Een groendak dempt geluid.
- Een groendak Geeft een hoger rendement voor zonnepanelen omdat de gemiddelde temperatuur lager ligt.
- Een groendak verbeterd de lucht door fijn stof uit de lucht te filteren.
- Groene daken koelen de stad af door dat de daken minder warm worden.
- Groene daken zijn mooi om naar te kijken en daardoor rustgevend.
- Groene daken hebben weinig onderhoud nodig.
- Nog meer voordelen
Zelf doen of laten doen
Iemand die een beetje handig is moet het zeker zelf proberen. Het grootste argument is de kostprijs. De kost verdubbeld al snel als je het laat doen. En zo moeilijk is het niet. Er zijn tal van kant en klare systemen die je online of bij je doe-het-zelf in buurt kan kopen maar je kan ook zelf aan de slag met de handleiding voor kleinschalige groendaken.
Een extensief groendak is ideaal om zelf te doen. Extensief betekend een dak met relatieve dunnen opbouw met lage beplanting (bijvoorbeeld Sedum planten, kruiden of grassen). Het gewicht van zo en dak blijft *relatief beperkt waardoor het op de meeste bestaande gebouwen kan aangebracht worden.
Andere voordelen is dat het dak weinig tot geen onderhoud nodig heeft en tegen lage periodes van droogte kan.
* Hou rekening dat een dak bij zware regenval een pak zwaarder kan worden door het spons effect van het groendak.
Waar kan je een groendak op aanleggen?
Op alle vlakte of licht hellende oppervlaktes. Zoals een schuurtje, tuinhuis, kippenhok, achterbouw, garage fietsenstalling, buskotje, vogelkastje, …. .
Moet je het dak nog bouwen (spanten, balken en dakdek) dan kan je rekening houden met het gewicht van het dak. Indien het over een bestaand dak gaat moet je zeker zijn dat het gewicht van een nat dak niet te zwaar is. In beide gevallen kan je er best een professional bijhalen die voor jou de berekeningen maakt.
Mijn groendak
Mijn eigen groendakje, inderdaad het is maar 3 m op 3m ongeveer met een heling van 12°. Ik heb gekozen voor dakturf. Het is heel eenvoudig te plaatsen zonder drainage laag rechtstreeks op de EPDM.
De dakconstructie heb ik bewust zeer stevig uitgevoerd samen met mijn vader. Het dakdek heb ik voorzien met staande randen van 15 cm (OSB platen) en de dakrubber heb ik rechtstreeks op het dakdek gelijmd. Dit is de meest eenvoudige opbouw. Maar ik raad deze opbouw niet aan op een plat dak van een achterbouw waar ingeleefd wordt. In die situatie zou ik zeker eerst isoleren en dan de waterdichting in tweelagen afwerken. Ik zou ook overwegen om met een drainage maten te werken ook al is dat niet echt nodig.
De volledige bespreking kan je op deze guest post lezen.
Belangrijke tips
- Zorg voor een goede drainage, dakplanten zijn geen zeewier en zullen afsterven als ze lang onder water staan.
- Zorg voor een goede dakdichting, één keer het groendak geplaatst is het moeilijk om het lek op te sporen. Je kan voor de zekerheid twee lagen leggen. Eerst een daktextiel met daar op een EPDM dakrubber.
- Leg een kiezelrand aan dakdoorbooringen (schouw, verluchting, lichtkoepels) en aan de dakranden voor een goed drainage.
- Controleer de afvoer regelmatig.
- Zorg dat je constructie het gewicht aan kan.
- Geniet van je groendak.