Erwten zaaien en verzorgen
Erwten zaaien en verzorgen, erwten zijn een ideaal gewas om mee te starten als hobby tuinder. Ze groeien gemakkelijk en mogen als eerste in de grond vanaf half februari. Zelf heb ik ze dit jaar op 10 maart gezaaid. Zeker niet later dan eind april zaaien want erwten houden niet van warm weer. Oogsten doe je als ze jong zijn. Niet te lang wachten is de boodschap, jong zijn ze zoeter en voller van smaak
Erwten kan je in tal van gerechten toepassen. En ze smaken eens zo goed als ze uit eigen tuin komen. Of het nu een stevige wintersoep is met spekjes of verwerk in een frisse salade, scoren doe je altijd. Erwten zijn ook ideaal om kinderen meer groenten te laten eten. Je kunt ze omschrijven als groene kometen, wat het eten van deze groenten nog spannender maakt.
De meest voorkomende teelt is deze van doperwten en sluimererwten.
Van doperwten eten we de jonge groene zaden, van sluimerwten worden de peulen geoogst. Mijn voorkeur gaat uit naar de doperwten. Er zijn lage en hoge soorten.
Je hebt erwten met ronde en gedeukte zaden.
Ronde zijn het meest geschikt voor de vroege teelt.
Gedeukte kunnen iets later worden gezaaid en zijn zoeter van smaak.
Zaaien van Erwten
Zowel doperwten als sluimererwten zaai je op een dubbele rijen met een onderlinge afstand van 30cm. Om de 3 à 4 cm één erwt en 4 centimeter diep. Voor vroegen teelt kan je binnenhuis zaaien. Oogsten doe je regelmatig om nieuwe productie te stimuleren.
Zaai tips:
- Week het plantgoed voor 24u
- Zaai niet in te vochtige grond.
- Bij een koud voorjaar (niet in 2014) grond afdekken met een zwart zeil zodat de grond kan opwarmen.
- Dek de potjes af bij het voorzaaien zo kunnen de muizen er niet aan
- Je kunt de zaden ook laten voorkiemen in lauw water, zo geef je de plant een mooie voorsprong.
- Duiven hou je weg met fijne netten. Op sommige plaatsen kunnen ze een ware plaag zijn. Ik spreek uit ervaring drie jaar geleden niet één erwt door onze duiven vrienden
Standplaats en verzorging
Zoals al eerder gezegd erwten houden niet van te natte grond. Ze groeien in vrijwel elke tuingrond. Zorg voor voldoende organisch materiaal. Zet ze op een zonnige plaats. Als de plantjes 10 tot 15 cm hoog zijn mag je ze aanaarden. Voorzie voor de hoge soort de nodige steun doormiddel van rijshout of een kippendraad of een combinatie van de twee. Het perceel ontkruid vrij houden spreekt voor zich, extra stikstof is niet nodig want dit maken de plant zelf aan.
Je hebt verschillende soorten: struik erwten en klim erwten. Deze klim erwten heb je in verschillende hoogtes, voorzie genoeg draad in de hoogte want 1,7 meter is geen uitzondering.
Combinatie teelt en vruchtwissel
Erwten kan je combineren met wortel, selderij, komkommer, koolrabi, spinazie, maïs, raap, radijs.
Bonen zijn geen goede buren en ook sjalot, ui, knoflook en prei niet.
Voorgaande jaar voor de peulgewassen: wortelgroenten of aardappelen geteeld werden. Het jaar na de peulgewassen: koolgewassen.
Erwten worden vroeg geoogst, er is dus nog tijd voor een typische najaarsteelt of gewoon wat saladegroenten.
Soorten
De doperwt, kreukerwt, blauwschokker, grauwe erwt of kapucijnerwt, ronde groene erwt, (landbouwerwt), gele erwt, schokkers, rozijnerwt en suikererwt (sugar snaps) behoren allemaal tot de soort erwt.
Technisch fiche samengevat
- Zaaiperiode: van half februari to half april
- Kiem temperatuur: 8 – 14 graden Celsius
- Zaaien: 4 cm diep – rij afstand 30 cm – plantafstand 4cm
- Oosgten: juni – juli
- Standplaats: niet te nat, zonnig, standaard tuingrond
Eigen kweek
Hier ga ik regelmatig updates posten over de voortgang van mijn eigen erwten en eventuele problemen/ziektes die ik tegen kom.
Erwten zaaien, zo als je kan zien heb ik een draad gezet. Deze zal wellicht over enkele weken te laag zijn. Op dat moment ga ik de draad combineren met rijshout.
Plantjes zijn nu drie weken oud en zien er super goed uit.
Voortgang
We zijn nu al enkele maanden verder en de erwten staan al mooi in de bloei tot nu toe nog geen problemen of ziektes tegen gekomen. We wat uitval een drie tal plantjes. Ik vermoed dat er een kever aan de wortels heeft geknabbeld. Het wortelstelsel is zo wie zo kwetsbaar, daarom is het belangrijk dat je de plantjes goed aanaard.
Door de wind in combinatie met een sterke groei van de planten zijn de erwten gaan door hangen. Les naar volgend jaar, ondersteunende structuur steviger maken. Nu heb ik de plantje kunnen reden door wat extra stokken te gebruiken.
De eerste erwten zijn geoogst, ik moet me inhouden om ze niet te vroeg te plukken. Jonge onvolgroeide erwtjes zijn rauw erg lekker en een beetje zoet. Ideaal als decoratie in een slaatje of een verfijnd gerechtje. Maar wil je maximale opbrengst dan moet je wat geduld hebben.