Welke Barbecue kiezen?


3 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 2 Pin It Share 0 3 Flares http://www.oldstreettown.com/wordpress/find-me-love-me/

Welke Barbecue kiezen? Er zijn zoveel soorten en mate dat je door het bos de bomen niet meer ziet. In dit artikel zetten we alle modellen op een rij met hun voor en nadelen.

flirty xmas texts
Barbecue kiezen

Voor je een barbecue kiest moet je voor je zelf enkele vragen beantwoorden:

 • Welke ruimte heb je beschikbaar? (gazon, terras, koer, brandstof, …)
 • Welk comfort wil ik hebben? (brandstof, verplaatsbaar, grote, onderhoud, …)
 • Hoe vaak ga ik barbecuen? (brandstof, grote, luxe, …)
 • Hoeveel wil ik uitgeven? (grote, luxe, onderhoud, brandstof, …)
 • hoeveel mensen wil ik tegelijkertijd entertainen? (grote, brandstof, …)
 • Welke brandstof wil ik gebruiken? (comfort, veiligheid, onderhoud, …)

Wat je ziet terug komen bij alle vragen is brandstof. Brandstof is de eerste en belangrijkste keuzen bij de aankoop van een barbecue. Het bepaald ook voor een deel hoe groot en zwaar het toestel zal zijn. Daarom gaan we op basis van brandstof de voor en nadelen op een rij zetten. Naast de brandstoffen bespreken we ook nog wat trends en speciale modellen

 • buitenkeukens
 • rookovens
 • keramische barbecues
 • skottelbraai
 • tafelbarbecues

Houtskool of briketten of cocos

Welke houtskool of briketten je moet kiezen is een discussie op zich waar je een volledig artikel aan kan besteden. Daarom houden we het nu op het traditionele houtskool. Houtskool is een verkoling van hout en heeft daarom verschillende nadelen maar ook voordelen. Voor veel mensen is een “echte” barbecue nog steeds eentje met houtskool. Veel mensen geven de voorkeur aan houtskool omwille van hoge temperaturen die gehaald kunnen worden, maar ook de rokerige smaak die het aan het vlees geeft. Nadelen zijn dat de houtskool veel langer nodig hebben om op temperatuur te komen en ze zijn minder schoon in gebruik. Ook gezondheid wordt dikwijls als tegenargument gebruikt. maar dit kan je tot een minimum beperken door houtskool of briketten te gebruiken van goede kwaliteit en te zorgen dat je geen vuur onder je vlees hebt.

Outdoorchef City Charcoal 420
Outdoorchef City Charcoal 420 te koop op bbqcenter.be

Elektrisch

Elektrische barbecues zijn de meest gebruiksvriendelijke  en compacte toestellen die er op de markt zijn. Eenvoudig in het stopcontact inpluggen en je kan starten. Door dat je met een verwarmingselement werkt is er geen rookontwikkeling en dus ideaal voor op terras en balkon. Je mist wel de echte barbecue smaak en geur maar dat kan eenvoudig compenseren met een goede marinade. Een tweede voordeel is dat je het gemakkelijk schoon kan maken.

In het elektrische segment heb je verschillende soorten. De toestellen met een verwarmingselement onder een rooster komen het dicht in de buurt van de traditionele toestellen. Of je kan de trend volgen van het plancha principe een vlakke plaat, te vergelijken met gourmet toestel. Handig aan de tafelmodellen is dat je deze midden op de tafel kan zetten zodat iedereen zich zelf kan bedienen en zo heb je als gastheer of gastvrouw meer tijd voor je gasten.

outdoor city electro
outdoor city electro te koop op bbqcenter.be

Gas

Een gas barbecue heeft veel voordelen. Niet meer wachten tot de kolen heet zijn, je kan onmiddellijk starten. Ze zijn er in alle grote mate tot en met heuse buitenkeukens met tal van functionaliteit. Niet voor niets dat deze soort de laatste jaren sterk aan populariteit hebben gewonnen. Maar De barbecue geur en smaak moet je wel missen. Je kan vuurkruiden gebruiken om dit te compenseren en de buren te laten watertanden.

Een gas barbecue is ook het goedkoopste van alle barbecues op gebied van verbruikskosten. Zelf drie keer goedkoper dan houtskool of elektriciteit. Een fles gas van 30 euro volstaat om elke week één keer te barbecuen een zomer lang. De aankoop natuurlijk buiten beschouwing gelaten want deze zijn meestal duurder in aankoop.

Op Barbecook kan je oor een artikel vinden waarom gas een goed keuze is.

Outdoorchef City Gas
Outdoorchef City Gas te koop op bbqcenter.be

Rookovens

Een rookoven is bij ons niet zo bekend of niet zoveel in gebruik dan de traditionele barbecue. Een rookoven is ook meer een aanvulling op het barbecue gebeuren. Meestal voor een groter stuk vlees heel veel smaak te geven. Dit proces kan duurt meestal ook veel langer naar gelang de techniek. Door de gesloten ruimte zal de rook (smaak) goed indringen in het vlees. Met geuren en smaken kan je eindeloos experimenteren door verschillende hout soorten te combineren. In de handel kan je ook verschillende Ook met de temperatuur en kooktijd kan je alle kanten uit. Snel en krachtig, bijvoorbeeld 200 graden voor een uur. Of lang op een lage temperatuur. Dit kan variëren van vier uur tot zelfs 24 uur. Dit wordt dan op een lagere temperatuur gedaan ronde de 60 à 70 graden.

Barbecook Rookoven L
Barbecook Rookoven L te koop op bbqcenter.be

Keramische Barbecue

Een keramische barbecue is een speciaal soort houtskoolbarbecue met een dikke, keramische kuip en deksels. Een keramische barbecue wordt ook wel een Kamado-grill genoemd, gebaseerd op de duizenden jaren oude Kamado-kooktechniek uit Japan. Dankzij de dikke behuizing blijven warmte en vocht in de barbecue en heb je een goede controle over de temperatuur Je kunt hierdoor op een zeer hoge, maar ook juist op een lage temperatuur je voedsel bereiden. Een keramische barbecue is bijzonder veelzijdig, zorgt overheerlijke gerechten en is zeer zuinig met houtskool.

Grill Dome Benjamin Zwart
Grill Dome Benjamin Zwart te koop op bbqcenter.be

Buitenkeuken

Echte barbecueliefhebbers die vaak buiten koken of graag voor grotere groepen een BBQ verzorgen kiezen voor een buitenkeuken. Deze grote kooktoestellen werken op gas en bieden een ruim grilloppervlak en veel werkruimte. De meeste buitenkeukens hebben 2, 3 of 4 branders en zijn daarnaast voorzien van een zijbrander. Hierop kun je sauzen of bijgerechten bereiden. Ook hebben veel buitenkeukens zijtafels en een opbergkast voor de gasfles en accessoires.

Campingaz 2 Series Classic LX
Campingaz 2 Series Classic LX te koop op bbqcenter.be

Skottelbraai

De oorsprong van de skottelbraai ligt in Zuid-Afrika, waar boeren op een open veld hun vlees bereidden op een oude ploegschaar boven een vuur. Bij “braaien” gaat het om een gezellig samenzijn, met lekker eten dat in de openlucht is bereid. Vandaag de dag is de skottelbraai, in moderne variant van het merk Cadac, nog steeds populair. Het zijn veelzijdige, draagbare kookstoestellen waarmee je snel en gemakkelijk een smakelijke, gezonde maaltijd bereidt. Het toestel is ook heel populair in de camping wereld omwille van zijn compactheid en veelzijdigheid. Het is een ideaal toestel om mee op een picknick te nemen en voor veel mensen eten te bereiden. Wil je meer info, recepten en weetjes over de Skottelbraai? Ga dan naar skottelbraai.info.

Cadac Safari Chef LP
Cadac Safari Chef LP te koop op bbqcenter.be

Conclusie

Voor mij zijn er drie belangrijke factoren gebruiksgemak, beschikbare ruimte en authenticiteit. Heb je weinig ruimte of enkel een terras, ga dan voor een elektrisch model. Zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te onderhouden. Wil je voor het echte barbecue gevoel gaan kies voor een houtskool model. Niets zo leuk om in de namiddag te starten met het aansteken van de BBQ om dan ‘s avonds te genieten van een goed stuk vlees met een lichte houtskool smaak. Met eentje op gas heb je maximale controle. Je kan de temperatuur perfect regelen en is daarom ook heel geschikt om langer te barbecue of voor meer mensen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe barbecue artikels schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikels

Zelf een barbecue bouwen

Artikel over barbecue bouwen


Ontvang gratis het - 9 zelfvoorzienende tuin tips - e-book.

Schrijf je in en ontvang maandelijks een email update.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

We zullen nooit je email adres doorgeven of commercieel gebruiken! Uitschrijven is op elk moment mogelijk.

3 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 2 Pin It Share 0 3 Flares http://www.oldstreettown.com/wordpress/find-me-love-me/

Leave a Reply

3 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 2 Pin It Share 0 3 Flares http://www.oldstreettown.com/wordpress/find-me-love-me/