Geen verpakking – Be Robuust!


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Sta je er ooit bij stil? Wat als er geen verpakking rond winkelproducten zat. hoeveel afval zouden we dan kunnen besparen?

Ik heb al dikwijls gedacht een winkel zonder wegwerp verpakking zou een super concept zijn. Vier weken geleden las ik een artikel over zo een winkel “Robuust, the Zero Waste shop”.

geen verpakkingen zero wast robuust

Waar komen verpakking vandaan?

Verpakkingen bestaan al duizenden jaren. De eerste kwamen in de vorm van kruiken zo een 6000 jaar geleden. Glas volgde in 50 v.Chr. Al in de 13de eeuw werd blik uitgevonden. In 1786 volgde staal en even later de techniek om te steriliseren. In het jaar 1827 werd aluminium uitgevonden. In 1850 is het karton uitgevonden en industriële plastiek is uitgevonden door een Belg (Leo Baekeland) in 1907. In 1953 is HDPE uitgevonden waarvan PET flessen worden gemaakt.

Rond 1950 met de opkomst van de supermarkten die op termijn de kleinere kruidenierszaken zouden verdringen kwamen ook de verpakkingen. Plastiek, karton, aluminium en glas waren nodig om de grote verscheidenheid van producten te bewaren voor langere tijd. Met deze trend steeg ook de afvalberg.

Is er een oplossing?

Een oplossing is niet zo eenvoudig, we zijn het zo gewoon om alles in plastiek of blik te kunnen bewaren. Het kost een grote inspanning voor onszelf en de winkels om verpakking weg te laten. Robuust is een pionier in België als je weet dat er maar een vijf tal verpakking loze winkels bestaan in de wereld dan is dit een vrij uniek concept.

Linnen zakken, glazen flessen, bokalen, rieten manden en misschien zelfs kruiken kunnen een oplossing bieden. Je zou aan het lijstje ook nog herbruikbare plastieken flessen, potten en zaken aan kunnen toevoegen. Dit is beter dan wegwerp maar zijn op termijn nog steeds vervuilend en niet echt ecologisch.

geen verpakkingen zero wast robuust

Het winkel concept van de zero wast shop Robuust

Het is de bedoeling dat klanten hun eigen verpakkingen meenemen. Heb je die niet dan kan je die aankopen in de winkel. Het eerste wat je moet doen wanneer je binnen stapt is het wegen van lege potjes. Daarna worden ze voorzien van een etiket op de bodem. Wanneer ze gevuld zijn, worden ze opnieuw gewogen en op basis van het gewicht wordt de prijs berekent.

Alle producten in het gamma zijn biologisch en komen in de mate van het mogelijke uit de buurt. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de prijs, deze prijzen kan je vergelijken met die van een bio winkel. Savina (eigenares) hoopt die prijzen in de toekomst nog te laten zaken. Op dit ogenblik is het aanbod van biologische bulk producten nog beperkt. Ze hoopt dat de leveranciers in de toekomst hun aanbod nog zullen uitbreiden.

Wat kan je er kopen?

In schepbakken liggen suiker, chocolade en koekjes. Je kan er ook verse melk, sinaasappel- en appelsap krijgen. In bulk kan je granen, koffie en thee kopen. Maar ook minder voor de hand liggende producten zoals Mayonaise, Peper en zout kan je er verkrijgen. En wat dacht je van zeep en wasverzachters die je zonder verpakking kan aankopen. Een topper volgens mij is pasta en rijst zonder verpakking.

Daarnaast ook veel producten die normaal wegwerp zijn, bijvoorbeeld rietjes en lunchdoosjes uit roestvrij staal herbruikbare watjes. Ook verzorgingsproducten zijn er te verkrijgen, denk maar aan vitaminesupplementen, essentiële olien en gezichtsmaskers (in bulk)

Dit alles kan je terug vinden in silo’s, schepbakken, bidons en manden. In plaats van een verpakt product te nemen, ga je zelf aan het slag met een lepel of schep. Die trouwens regelmatig worden schoongemaakt.

geen verpakkingen zero wast robuust

Van waar komt het idee?

Haar inspiratie kan je samenvatten in drie punten, ten eerste haar studies (masterdegre in sustainability science and policy) aan de universiteit van Maastricht. Ook door haar ervaring in ontwikkelingssamenwerking in het buitenland. Daar ligt het afval gewoon op straat in tegenstelling tot België, Zo veel afval doet een mens nadenken. Daar door is Savina gestart met het volgen van allerlei blogs van mensen die afval vrij proberen te leven. En nu wil ook zij haar steentje bijdragen.

Hoe werkt het?

zerowast shop weg met de verpakking winkel

Al onze droogwaren -zuidvruchten, noten, koffie en thee- worden bewaard in silo’s en schepbakken. Door middel van een tap kan u uw container vullen met de gewenste hoeveelheid. Andere voedingsmiddelen zoals pasta, suiker, en zout worden in hygiënisch afgeschermde bakken bewaard waar u met behulp van een schep de gewenste hoeveelheid van het product in uw container kan scheppen.

In vijf gemakkelijke stappen ben ook jij op weg naar een leven zonder afval!

  1. Denk eraan om je eigen container (bvb. bokaal, blikje, trommel, tupperware, enz.) mee te nemen naar de winkel. Containers van alle vormen, materialen, en grootten zijn welkom. Moest je het toch vergeten zijn, dan kan je glazen bokalen, flessen en/of linnen zakjes ter plaatse kopen.
  2. Weeg de eerste keer je container voorin de winkel. Het gewicht wordt dan met behulp van een permanente etiket aan de onderkant van je container geplakt.
  3. Vul je containers met een product en de gewenste hoeveelheid en ga naar de kassa.
  4. Hier wordt het gewicht van je container verrekend en je betaalt enkel voor de inhoud!
  5. Ga naar huis, geniet ten volle van je aankopen en kom terug om weer bij te vullen!

Heb je vragen aan Savina Istas

Twitter: https://twitter.com/IstasSavina

Facebook: https://www.facebook.com/Robuustthezerowasteshop

Website: www.berobuust.com

 


Ontvang gratis het - 9 zelfvoorzienende tuin tips - e-book.

Schrijf je in en ontvang maandelijks een email update.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

We zullen nooit je email adres doorgeven of commercieel gebruiken! Uitschrijven is op elk moment mogelijk.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×